Slovenija
114 ogledov

V hiši šest ljudi, davek kot za prazno

ljubljana 13.07.2011 stara hisa namenjena za podiranje, kozeljeva ulica 20, Ljub Saša Despot
Za četrtino hiše, v kateri živi šest ljudi, davek kot za prazno. Da bi bil davek nižji, bi jo morala bralka bratu oddati po tržni najemnini.

"Kako je lahko hiša, v kateri živi šest ljudi, obdavčena kot prazna nepremičnina?" se sprašuje naša bralka. Po očetu je podedovala četrtino hiše, kjer sicer živita njena mati in brat z družino, skupaj šest ljudi, sama pa z možem in otrokom živi v hiši njegovih staršev, v kateri jih je pet.

"V konkretnem primeru bi zavezanka za svoj del nepremičnine plačevala davke po stopnji, kot velja za nerezidenčno stanovanjsko nepremičnino," na ministrstvu za finance potrjujejo, da bo za njen del hiše veljala višja davčna stopnja. Če bi bila hiša vredna 250 tisoč evrov, bi morala naša bralka namesto 94 evrov plačati kar 313 evrov davka.

Uganka: kaj je tržni najem

Spomnimo, prvotna ideja je bila višja obdavčitev praznih nepremičnin, kar naj bi lastnike prisililo, da jih dajo v najem ali prodajo, a zakon zdaj, "da ne bi bilo izogibanja", določa, da je nerezidenčna vsaka nepremičnina, ki "je neposredno ne uporablja lastnik in je niti ne oddaja v tržni najem".

Na vprašanje, ali bi lahko bratu svoj del hiše brezplačno ali za simbolično najemnino dala v najem, pa na ministrstvu odgovarjajo, da "brezplačna uporaba ali simbolična najemnina ne dokazujeta ekonomskega koriščenja nepremičnine s strani lastnika". Zakon sicer izrecno govori le, da mora biti nepremičnina v letu pred odmero davka vsaj šest mesecev v odplačnem najemu, o višini najemnine pa ne govori.

Kljub temu na ministrstvu za finance pravijo, da se bo v evidenci najemnih poslov (obstaja od 1. julija, rok za poročanje se izteče 15. decembra) preverjalo, "ali so odstopanja v poročanih zneskih še v okviru običajne najemnine na nekem območju". "Za zdaj ni predpisan način oziroma višina tržnega najema," pravi Martin Smodiš z geodetske uprave, a dodaja, da en evro na mesec ni tržna najemnina za uporabo stanovanja na območju Slovenije. Naša bralka pa se sprašuje, za koliko lahko na trgu oddaš četrt hiše, v kateri že živi šest ljudi.

Komentarjev 23
  • Žurnalček 10:28 25.oktober 2013.

    Ne samo da je prazna , te hiše tudi ni več. Porušena hiša Vrtnarije ob rondoju z Kranjčevo na Titivi cesti v LJ.

  • Žurnalček 10:23 25.oktober 2013.

    Katerakoli vlada prišla , ne bo umaknila ta zakon , ker so vsi veseli , da jo je ali bo sprejela Bratovškova vlada in se bodo vsi zgovarjali , da niso tega oni sprejeli. Niso blesavi , ker če ga ...prikaži več bi ukinili nobeden od teh mandelcev ne ve od kje drugače vzeti denar za svoje plače. Ni se pa za bati , da bi se državna uprava odrekla 1 ali 2 plačam , niso blesavi . Samo druge tudi z tem zakonom ne bo.Če lahko delavci ostajajo brez polletnih plač , lahko tudi DRŽAVNI USLUŽBENCI ! Slej kot prej jim bodo državljani na demonstracijah to povedali !

  • Oxxo 18:31 23.oktober 2013.

    erikkk ... bo treba k okulistu, da boš videl vse prebrat!