Slovenija
11 ogledov

V Ikei delali politični zaporniki

Trgovina Ikea. EPA
Politični zaporniki nekdanje Nemške demokratične republike so v takratnih državnih obratih sodelovali pri izdelavi pohištva za švedsko Ikeo, je razkrila preiskava revizijske družbe Ernst & Young.

Izsledke raziskave so danes objavili v Berlinu. Pohištvo so Ikei dobavljali pred 25 oziroma 30 leti. Z dejstvom, da politični zaporniki za Ikeo izdelujejo pohištvo, naj bi bili takrat seznanjeni tudi nekateri predstavniki Ikee, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še razkriva omenjena preiskava.

Ikea se opravičuje

Ikea se je na novico že odzvala in sporočila, da globoko obžaluje prisilno delo zanjo.

"Globoko obžalujemo, da se je to zgodilo," je danes izjavila direktorica Ikee Jeanette Skjelmose. Švedski pohištveni koncern se je namreč odločil, da bo dal raziskati očitke na svoj račun o prisilnem delu političnih zapornikov nekdanje NDR. Ti lahko zdaj po poročanju britanske medijske mreže BBC pričakujejo odškodnino.

Komentarjev 1
  • lunnatic 21:17 16.november 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v igri , kjer se države bojujejo med seboj za razlicna ozemlja. Trenutno sSlovenija obsega vse njene osnovne regije, hkrati pa ...prikaži večpa okupiram 2 nemški regiji ter celotno Švico. V kratkem nam potece Non-Agressive pakt z Italjani ter Madžari in temu verjetno sledi vojna. Slovenci sicer imamo tesna zavezništva z Grki in Izraelci, ker ne želimo izgubiti neodvisnosti in pasti pod tujo kontrolo potrebujemo tvojo pomoc!Še malo o sami igri: vsaj uporabnik zacne kot normalen perbivalec sSlovenije in vojak, vendar pa lahko z nekaj potrpljenja napredujete ter postanete predsednik, kongresnik, pisec casopisov, vodja vojaških enot ali pa preprosto ostanete zvest vojak. Igra ne vzame veliko casa, približno 10 minut na dan, a je hkrati zelo zanimiva, predvsem zaradi tekmovalnosti in povezanosti Slovencev med seboj.Igra trenutno šteje nekaj vec ko