Slovenija
8132 ogledov

V Inštitutu 8. marec napovedali tožbe zoper nekaj predstavnikov oblasti in novinarja

Nika Kovač osebni arhiv
Po začetku kampanje Gremo volit se predstavniki Inštituta 8. marec soočajo z obtožbami, na podlagi katerih so danes napovedali sodno ukrepanje.

Na novinarski konferenci so predstavniki Inštituta 8. marec izdali, kako se bodo odzvali na obtožbe določenih predstavnikov oblasti in drugih, ki so se začele vrstiti po začetku kampanje Gremo volit, s katero si prizadevajo odpravo vseh škodljivih ukrepov obstoječe vlade ter potiskanja nove oblasti v smeri boljše, pravičnejše ter enakopravnejše družbe, kot je zapisano na spletni strani.

Po začetku kampanje Gremo volit je komentarjev še več

Sara Ugrin je uvodoma pojasnila, da se kampanja začela v minulem tednu, v okviru katere so napovedali tudi terensko delo s pomočjo prostovoljk in prostovoljcev iz celotne Slovenije. Ob tem je poslanka SDS Mojca Škrinjar na svojem Twitter profilu objavila zapis: ''Eden od 1300 aktivistov je na terenu že opravil nalogo. Danes sem dobila tole v nabiralnik.'' Pod citiranim zapisom je bila objavljena fotografija prejetega anonimnega pisma.

''V zlonamerni objavi je torej brez vsakršnih dokazov obtožila naše aktivistke in aktiviste v okviru kampanje Gremo volit, kar je, kot ocenjujemo, dejanje, ki škodi našemu ugledu in dobremu imenu,'' je pojasnila Sara Ugrin.

Na enak način je istega dne odgovornost za grozilna pisma nekaterim vidnejšim predstavnikom SDS Inštitutu pripisala Jelka Godec, državna sekretarka v kabinetu predsednika Vlade. ''Posledica izjav inštituta 8. marec, da bodo začeli z aktivnostmi na terenu in ostalih sredinih in petkovih kolesarjev? Poslanci SDS so dobili grozilna pisma. V tujini bi policija odreagirala takoj in po uradni dolžnosti. #sramota',' je zapisala na svojem profilu.

Na Inštitutu menijo, da je Godčeva s tem implicirala, da gre za znake kaznivega dejanja, zaradi katerih bi se morala z Inštitutom 8. marec začeti ukvarjati policija. Od dogodka se v Inštitutu distancirajo.

Na vpletenost v pošiljanje teh pisem je po mnenju Inštituta namigovala tudi poslanka SDS Alenka Jeraj v izjavi za Dnevnik RTV Slovenija.

Inštitut 8. marec označuje izjave kot neresnične in diskreditacijske

''Vse navedene izjave so neresnične in zlonamerne. Podane so bile izključno zavoljo diskreditacije dela Inštituta 8. marec,'' so poudarili predstavniki Inštituta. Ob tem je predsednica Nika Kovač povedala, da so se na spletu zvrstile tudi številne pripombe o izgledu, starosti in izkušenosti članov kolektiva. Poleg konkretnih obtoževanj o pismih se pojavlja veliko žaljivih tvitov in spletnih komentarjev, je dejala.

Mojca Lukan je pri tem izpostavila tvit novinarja Vinka Vasleta, ki je ob poobjavljeni sliki Kovačeve zapisal: ''Kaj ti je deklica, da si tolk fu*****? Nič mi ni, sam tableta mi včas' popusti.''

''Gre za hudo razžalitev Nike. Pri vsem tem ne smemo pozabiti, da so to mehanizmi, ki skušajo utišati kritične glasove,'' so dodali v Inštitutu.

Podane bodo kazenske ovadbe

Nika Kovač je oznanila, da obtožbe jemlje resno, saj poleg njih in nje same napadajo tudi širše družbene skupine in obenem škodijo ravni javnega diskurza. Tudi iz teh navedenih razlogov je Kovačeva napovedala tožbo proti Vasletu.

Odvetnik Dino Bauk je pojasnil, da so v imenu Inštituta 8. marec na sodišču vložili začasno odredbo zoper Mojco Škrinjar, Jelko Godec in Alenko Jeraj. Bauk je dejal, da gre za ''zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovejo, saj nimajo realne osnove niti niso imele tri poslanke kakršnegakoli razloga, da bi verjele v tisto, kar govorijo". Obenem se bo ugotavljala odškodninska odgovornost za škodo, ki je nastala ugledu in dobremu imenu Inštituta, je dejal. V inštitutu so napovedali, da bo zoper Jerajevo sledila tožba.

V primeru razžalitve s strani Vinka Vasleta pa bo vložena kazenska tožba, je še dodal.

Zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja bodo v Inštitutu v prihodnjih dneh vložili tožbe še zoper Janeza Brenceta, občinskega svetnika Občine Bled, člana SDS in druge, so še napovedali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • rezka6 19:35 26.januar 2022.

    Kovačevo bi morala kvečjemu vlada, volilci in predvse, Janša tožit za grožnje in žalitve in to ne le enkrat !

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 18:17 26.januar 2022.

    Edino pravilno, nič drugega jih ne bo izučilo, kot prejeta kazen. Res pa je, da bodo po tistem desničarski mediji spet zavajali neuko ljudstvo o krivosodju v Sloveniji. Na srečo jih je vedno manj in menim, da bodo volitve pokazale, ...prikaži več da se je podpora največji vladni stranki in njenim zvestim sledilkam močno zmanjšala.

  • Stane Adamič 18:12 26.januar 2022.

    Udbovska, priviligirana deca??? Ta nam pije kri naroda"!