Slovenija
42 ogledov

V Izoli za polovico manj

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Otroci. Denarno pomoč ob rojstvu otroka so v Izoli prepolovili – na 250 evrov.

Občina Izola je bila nekaj let v samem vrhu občin v državi, ko je staršem ob rojstvu otroka dodelila enkratno denarno pomoč v višini kar 500 evrov, konec prejšnjega tedna pa je ta znesek znižala na 250 evrov. Kot so nam povedali na Občini Izola, župan vsako leto s sklepom določi višino omenjene denarne pomoči, v tem primeru naj bi šlo za uskladitev s sosednjimi občinami.

Denar in knjiga
Pomoč
. V Piranu so lansko leto izplačali 139 denarnih pomoči po 250 evrov na otroka, župan vsakemu novorojenčku podari še knjigo, skupno so tako namenili 34.750 evrov. V Kopru poleg 200 evrov denarne pomoči ravno tako podarijo knjigo, lani so skupno namenili 106.600 evrov.

Usklajuje se dvakrat letno
V Novi Gorici je ravno glede te denarne pomoči na zadnji seji občinski svetnik Oton Filipič podal pobudo, naj se preveri ustreznost višine subvencije in morebiti uskladi s povišanjem, hkrati je dal pobudo, naj se ta glede na vsako naslednje rojstvo sorazmerno poveča.

Na Mestni občini Nova Gorica so odgovorili, da je njihova enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka med najvišjimi v državi. Višina denarne pomoči je dvakratni znesek osnovnega minimalnega dohodka, trenutno to znaša 459 evrov na vsakega otroka in se dvakrat na leto usklajuje z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. V občinah Piran in Koper letos ne predvidevajo sprememb višine denarne pomoči.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.