Slovenija
18 ogledov

V kliničnem centru sprejeli pacienta s sumom na ebolo

ebola, zdravniki, zaščitna maska EPA
Prvi laboratorijski rezultati so negativni, a sum na bolezen bodo lahko dokončno ovrgli šele čez nekaj dni.

"Pri osebi, ki je hospitalizirana na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja zaradi suma na ebolo, smo dobili izvid prvih paralelnih vzorcev, ki sta negativna," so sporočili z UKC Ljubljana. Test bodo ponovili v soboto za dokončno izključitev diagnoze "ebola virusna bolezen". Do takrat bo oseba ostala v izolaciji.

Laboratorijske teste bodo večkrat ponovili

Vzorec so v laboratorij za diagnostiko Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljanij prejeli danes okoli poldneva. "Tudi, če bo izvid negativen, ne moremo stoodstotno izključiti ebole," je pred pridobitvijo prvih izvidov povedal direktor infekcijske klinike Franc Strle. Teste bodo tako ponovili večkrat, končni rezultat pa bo znan čez štiri dni. "Najkrajša inkubacijska doba je šest dni, še pred tem bomo že z gotovostjo vedeli, ali gre za ebolo. Bolniki niso kužni, dokler nimajo simptomov, zato ljudi, ki so bili v stiku z bolnikom, še nima smisla vznemirjati," razlaga Strle.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tako zdaj zbira podatke o ljudeh, ki so bili v stiku z bolnico. Obvestili jih bodo, če bo sum na ebolo potrjen. Najdaljša inkubacijska doba je sicer tri tedne. Tiste, ki so bili v stiku z bolnico in so brez znakov bolezni bodo, če se izkaže, da gre za ebolo, nadzirali, v primeru vročine pa hospitalizirali na kliniki.

Vrnil se je iz Afrike

Bolnika, ki se je pred kratkim vrnil iz Afrike, iz območja, kjer se ebola še širi, so sprejeli včeraj. "Imel je vročinsko bolezen in izpolnjuje pogoje za sum na ebolo," je povedal Strle. Pacient je po njegovih besedah v dobrem stanju. Šlo naj bi za žensko, ki pa ni zdravstvena delavka. "Ne morem, ne želim in ne smem konkretno govoriti o bolniku," je na vprašanje v katerih delih Afrike se je gibal bolnik, odgovoril Strle.

Režim obiskov v UKC nespremenjen

"Zaenkrat bolnika zdravimo simptomatsko, izvajamo zaščitne ukrepe za preprečitev prenosa bolezni," razlaga Strle. "Virus ebole se prenaša kapljično, z veliki kapljicami, ki imajo domet enega metra. Kapljice se širijo s kašljanjem in kihanjem, če pacient tega ne počne ali ni v vaši bližini, možnosti za okužbo ni," razlaga Strle. Bolnik je nameščen v posebni izolacijski sobi na infekcijski kliniki, režim obiskov na UKC zaradi suma ebole ni spremenjen.

 Smrtnost med 50 in 70 odstotki

Epidemija ebole v Afriki je sicer v zatonu, v Sierri Leone, Liberiji in Gvineji so v zadnjem tednu identificirali lče 37 novih primerov. Od izbruha je na tem območju sicer zbolelo 25 tisoč ljudi, umrlo pa 10 600 ljudi. Smrtnost v Afriki je med 50 in 70 odstotki, zaradi razvitejšega zdravstvenega sistema pa bi bilča v Evropi po predvidevanjih strokovnjakov, nižja.V Evropi in ZDA so za ebolo zboleli predvsem zdravstveni delavci, ki so zdravili obolele. "V Evropi in ZDA je bilo doslej 18 bolnikov, štirje so umrli. To je sicer majhna številka, vendar na podlagi te bi bila smrtnost 20 odstotna," je povedal Strle.

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 13:17 16.april 2015.

    Če se okužim bom s takim veseljem obiskal vse tiste ki jih imam najraje.

  • dragec 13:03 16.april 2015.

    ja, samo je velika nevarnost, da bo dodatno okužil tačrne

  • Nogo Bozo 12:34 16.april 2015.

    Janša??