Slovenija
4927 ogledov

V koaliciji napeto. Golob o Mescu: Žal mi je, da je to vaš minister!

Robert Golob, Luka Mesec, Tanja Fajon Flickr/Vlada RS
Golob je dejal, da bodo z dodatno obdavčitvijo sladkih in žganih pijač ter tobačnih izdelkov zagotovili sredstva, "ki jih vašemu ministru ni uspelo, da bomo lahko usklajevali socialne transferje."

Odnosi znotraj koalicije so kot kaže vse bolj napeti. Da je temu tako, se je pokazalo na začetku današnje redne seje Državnega zbora, kjer je predsednik vlade ogovarjal na vprašanja poslancev.

Predstavnik Levice Milan Jakopovič je premierja spraševal o razlogih za odločitev vlade, da pri pripravi zakona o izvrševanju proračunov kot varčevalni ukrep uvede neusklajevanje socialnih transferjev, ob tem je dejal, da je v času varčevanja neprimerno, da slednje temelji na najšibkejših v naši družbi.

Golob je pojasnil, da je ministrstvo za finance v procesu načrtovanja proračunov za prihodnji dve leti vsakemu od ministrstev dalo nalogo, da poišče področja, kjer so možni prihranki s čim manj negativnimi posledicami. Dejal, je, da se pri tem ni vpletal v delo ministrstev, še najmanj pa v resor, ki ga vodi minister za delo Luka Mesec  "Vsako ministrstvo se je glede tega odločalo samostojno," je poudaril. "Danes priti sem in potem izigravati sklepe vlade, na katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno," je bil oster.

"Pri marsikaterem ministru opažam, da je namenoma pustil zunaj proračuna tiste, ki jih je najtežje zavrniti tukaj, da si je tako olajšal delo. Žal mi je, da je to vaš minister. Verjamem, da ste z njim opravili temeljito razpravo, zakaj se je ta predlog zgodil," je še poslancu odgovoril Golob.

Ob tem je poudaril, da vlada ne varčuje "kar tako", ampak ker je v avgustovskih poplavah najmanj 600 družin ostalo brez domov in ker je treba zagotoviti denar za popoplavno obnovo. "Nikomur nismo vzeli socialne pomoči, socialna pomoč ostaja natančno enaka, kot je," je dodal.

"Vašemu ministru ni uspelo"

Premier je dodal, da je treba preprečiti zlorabe socialnih transferjev, da se ne izplača bolj biti doma kot pa delati, zato bodo sprožili nadzor nad porabo tega denarja, a hkrati bodo z dodatno obdavčitvijo sladkih in žganih pijač ter tobačnih izdelkov zagotovili sredstva, "ki jih vašemu ministru ni uspelo, da bomo lahko usklajevali socialne transferje."

Kot kaže, se v koaliciji iskri tudi ob vprašanju stališča Slovenije do vojne med Palestinci in Izraelci. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je namreč pred dnevi ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon pozval, naj prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Nabiranje političnih točk neprimerno na katerikoli strani

"Nabiranje notranjepolitičnih točk je neodgovorno do žrtev v Izraelu in Gazi," je v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Breznika (SDS) na to temo danes dejal predsednik vlade. "Strašno žal mi je, da se iz te teme, iz te groze in iz tega terorja nabirajo notranjepolitične točke na katerikoli strani, to zame ni niti približno odgovorna politika. Kdor koli nabira točke na tej temi, je neodgovoren do žrtev. Žrtve so bile na začetku žrtve terorja Hamasa, danes se štejejo na obeh straneh." Edino, k čemur moramo stremeti, je zaščita nedolžnih civilistov na obeh straneh, je dejal Golob.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 19
  • Idioti 12:50 17.oktober 2023.

    Golob , če ni denarja se ne da nič urediti in delati !

  • desyncx 19:53 16.oktober 2023.

    Sej Golob si je pa sam kriv, ko mu Mesec dela probleme. Sej si ga je sam pripeljal. Pa se nekaj otroci kregajo zaradi denarja. Za Ukrajino se vedno najde denar. Sam čakam da se še začnejo Izraelsko vojno financirat. ...prikaži več. Za lastni narod se jim pa dobesedno je*e.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:18 16.oktober 2023.

    Mislim, da bi se vlada morala zavedati, da se nesoglasja ureja za zaprtimi vrati, ker trenutno ni čas za javne razprtije. Najbolj pa bi morali imeti v zavest, da če ne bodo složni in enotno pri odločitvah, ki se tičejo ...prikaži več vseh nas, se bo zgodil Janez, samo, da se ga tokrat ne bomo mogli več znebiti.