Slovenija
3803 ogledov

V Kolpi utonilo več migrantov

Žica, Kolpa R. B.
Prebežniki, ki skušajo nelegalno prečkati južno mejo, zaradi bodeče žice iščejo druge, nezavarovane poti. Vse več se jih s čolni ali celo brez skuša prebiti čez Kolpo, ki ima okoli pet stopinj.

V nedeljo dopoldne so črnomaljski policisti pa so v nedeljo dopoldne pri naselju Miliči prijeli tri državljane Alžirije in državljana Maroka, ki so v Slovenijo vstopili tako, da so preplavali reko Kolpo. Po zaključenem postopku so jih nastanili v azilnem domu.

Iz Kolpe so jih reševali gasilci

2. januarja v zgodnjih jutranjih urah je reka Kolpa odnesla dve osebi, ki sta mejo skušali prečkati pri naselju Učakovci pri Vinici v občini Črnomelj. Gasilcem je s pomočjo čolna eno osebo uspelo rešiti, drugo je voda odnesla. Gasilci so pregledali teren ob reki Kolpi med Vinico in Učakovci, vendar pogrešane osebe niso našli.

31. januarja so reki Kolpi, v kraju Ladešići na hrvaški strani, našli moško truplo, preiskava je pokazala, da je šlo za prebežnika. Skupina petih prebežnikov naj bi Kolpo skušala prečkati s čolni.

Iščejo prehode, kjer ni žice

Na državni meji ob Kolpi je 89 kilometrov fizičnih ovir, migranti zato Kolpo skušajo prečkati v nočnih urah predvsem na mejnih točkah, ki niso zaščitene z žično ali panelno ograjo. Pri tem si pomagajo s čolni, ki jih odtujijo na hrvaški strani Kolpe, ali pa skušajo reko kljub zimskim razmeram prebresti in tudi preplavati.

"Reka bo spomladi naplavila nova trupla"

Prebivalci hrvaškega kraja Ladešići pravijo, da je žrtev Kolpe, še več, poroča Jutarnji list. Kolpa, ki ima te dni okoli pet stopinj Celzija, naj bi odnesla vsaj še enega migranta. Hrvaški novinarji so se pogovarjali s prebivalci na slovenski strani meje. Igor Zalokar, ki živi ob Kolpi, jim je tako dejal, da bo zgodaj poleti, ko bo reka nekoliko upadla, naplavilo še kakšno truplo. Tudi sam se je srečal z migranti, ki so prečkali reko.

Žica, Kolpa Slovenija Narasla Kolpa odnaša žico

Moker in premražen prosil pred vrati

"Prišla je tašča in dejala, da je slišala kričanje ter videla ljudi, ki hodijo okrog hiše. Oblekel sem se in pred vhodnimi vrati našel mlajšega moškega, ki je bil ves moker in se je tresel od mraza. V nepovezani angleščini mi je dejal, da ga zebe ter me prosil za jakno. Peljal sem ga v kurilnico, kjer se je ogrel ter mu dal suho obleko ter nekaj za jesti in piti. Dejal, da so z njim bili še trije,” je opisal Zalokar.

Krepitev migrantskega pritiska

Policija je krepitev migrantskega pritiska na schengensko mejo zaznala septembra lani, ko so na metliškem območju med Bubnjarci in Rosalnicami prijeli 76 migrantov, od katerih jih je 56 zaprosilo za mednarodno zaščito. Zaradi okrepljenega delovanja policije na omenjenem območju se je nato migrantska pot premaknila gorvodno na črnomaljsko območje. Na področju policijske postaje Črnomelj so policisti lani evidentirali 14 migrantov. V prvem mesecu in pol letošnjega leta je mejo prečkalo že 112 migrantov.

Pince Svet Bodeča žica vse manj učinkovita
Komentarjev 15
  • francl12 19:35 15.februar 2018.

    predlagam da v kolpo spustimo piranje, ki bodo dresirane samo za napad na musliče! Vse ileglace bi morali na hitro pospravit!

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 16:24 15.februar 2018.

    Upam da kolpa ne bo prevec smrdela po muslicih!!

  • Avatar čavez
    čavez 15:55 15.februar 2018.

    To mi delajte musliči.