Slovenija
26 ogledov

V konjih našli strup

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Toksikološke preiskave tkiva štirih poginulih konj so pozitivne, je potrdila direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs) Vida Čadonič Špelič. Ali so se zastrupili prek krme ali človeka, ni znano.

Preiskavo tkiva so opravili v v toksikološkem laboratoriju Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani. Po besedah Čadonič Špeličeve se bodo odločili tudi za pomoč tujih strokovnjakov in tkiva poginulih konj poslali tudi v tuje laboratorije. "V preiskavo smo doslej vključili vso slovensko znanost in menim, da bomo morali vključiti tudi tujo," je napovedala.

"Znan je strup, ki je bil kriv za pogin štirih izmed dvanajstih obolelih lipicancev, vendar njegovega imena zaradi interesa preiskave še ne morem razkriti," je še povedala Vida Čadonič Špelič.

Ko bodo vse preiskave tkiv končane, bodo rezultate predali kriminalistom, ki so se s tem primerom po svoji pristojnosti že začeli ukvarjati. Zato ni mogla napovedati, kdaj naj bi bila preiskava dokončno zaključena.

O rezultatih preiskave je direktorica Vursa na torkovi seji obvestila tudi člane sveta zavoda Kobilarne Lipica.

"Zaključki preiskave o vzrokih in okoliščinah obolelosti in pogina konj iz Kobilarne Lipica, ki jo vodita Veterinarska uprava RS in Policijska uprava Koper, še niso znani, saj preiskava še vedno poteka," je povedal direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

V Kobilarni Lipica so zadovoljni, da preiskava o vzrokih obolelosti in pogina konj napreduje, "zaključke preiskave pa seveda tudi v Kobilarni Lipica pričakujemo z upanjem, da bodo dali jasen odgovor na vprašanje, zakaj so konji zboleli oziroma poginili".

Direktor Kobilarne Lipica je takoj po dogodku obljubil, da bodo naredili vse, da bi razjasnili pogin konjev. To je pomembno še posebej zato, ker se to ni zgodilo prvič – nesrečni dogodek se je namreč ponovil že tretjič od leta 2003, zato v Kobilarni Lipica niso želeli izključiti nobenih možnih vzrokov za smrt konj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.