Slovenija
17 ogledov

V koprskem Tušu vre

Žurnal24 main
Vodstvo Tuša naj bi na zahtevo za dvig plač odgovorilo s preiskovanjem pošte zaposlenih.
"Trgovke koprskega Tuša so na vodstvo naslovile skupno zahtevo po zvišanju plače za sto evrov neto. Na videz so jim prišli nasproti z uvedbo začasnega draginjskega dodatka, obenem pa so sprožili preiskavo za avtorjem elektronskega pisma," razlaga Bojan Kramar, sekretar kraško-notranjske območne organizacije Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).
 

Blišč in beda

Tržni delež Engrotuša po podatkih, ki jih navajajo Finance, znaša 11,6 odstotka, kar je za Mercatorjem (36,1 odstotka) in Sparom (15,1 odstotka). Lani so imeli 17-odstotno rast prihodkov in skoraj petodstotno rast dobička. Lastnik družbe Mirko Tuš je po oceni revije Manager s 550 milijoni evrov najbogatejši Slovenec. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije sicer opozarjajo, da so osnovne plače zaposlenih v tej dejavnosti med najnižjimi v državi. Okoli 40 tisoč trgovk in trgovcev prejema povprečne bruto plače med 521 in 772 evrov, kar pomeni 380 do 545 evrov neto. Med inšpekcijskim nadzorom na področju delovnih razmerij se je dejavnost trgovine z 986 kršitvami lani uvrstila na drugo mesto takoj za gradbeništvom.

V celjski trgovski družbi Engrotuš pa nam na naša vprašanja včeraj niso odgovorili. Poskušali smo se obrniti tudi na predstavnico koprske sindikalne podružnice za Engrotuš, a je prek Kramarja pogovor odklonila.

Zahteva trgovk
"Izkazalo se je, da trgovka v Tušu zasluži denimo 487,30 evra bruto za 167 ur dela, kar bi neto pomenilo okoli 340 evrov. Po drugi strani pa trgovka v Mercatorju za 174 ur dela zasluži 540 evrov bruto," navaja Kramar. Vodstvo je trgovkam začasno ponudilo draginjski dodatek, kar bi ustrezalo približno petodstotnemu povišanju plač. To naj bi veljalo do konca pogajanj o kolektivni pogodbi za trgovinsko dejavnost, ki naj bi se po oceni vodstva utegnila končati že konec tega meseca.

Sporna preiskava
"Vodstvo je poleg tega preprečilo, da bi elektronsko pismo z zahtevo po povišanju plač doseglo druge podružnice Engrotuša po Sloveniji in sprožilo preiskavo elektronske pošte zaposlenih, da bi odkrili avtorja, kar je zelo sporno," nadaljuje Kramar. V takih okoliščinah so zaposleni povsem prestrašeni, zato je po njegovem razumljivo, da se koprska sindikalna zaupnica v Engrotušu ni želela javno izpostavljati.

Kolektivne kazni
Negativne izkušnje zaposlenih v Engrotušu pozna tudi Tinka Jamnik iz Obalne sindikalne organizacije KS 90. "Posredovali smo že, ko so v eni izmed Tuševih trgovin denarni manko zaradi cigaret kar kolektivno odtrgali od plač trgovk, kar je nedopustno. Izkazalo se je celo, da obstaja pisno navodilo, da se ukrepa na tak način," pravi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.