Slovenija
14665 ogledov

V Kosezah se je plazil piton!

piton v Kosezah PU Ljubljana
Policija je petega avgusta okoli 23:30 prejela klic, da je bila na Ulici bratov Učakar v Ljubljani opažena kača. Na kraju so policisti odkrili, da se v Kosezah res nahaja kača, in sicer kraljevi piton.

Skupaj z gasilci so pitona ujeli ter ga v nadaljevanju izročili prostovoljcem Herpetološkega društva, ki so za živalposkrbeli. S policije odgovarjajo, da o podobnih primerih ne vodijo nobene statistike, saj ne sodijo v pristojnost policije, se pa občasno srečujejo tudi z reševanjem živali.

“V primeru pobeglih in pogrešanih živali so seveda v prvi vrsti pristojne službe, ki se ukvarjajo s posamezno vrsto.Vendar pa se ljudje velikokrat, ko tako žival opazijo, še posebej če gre za eksotične živali, ki v našem okolju niso običajne, obrnejo na eno izmed interventnih številk, zato smo policisti in gasilci v večini primerov prvi na kraju in tako tisti, ki poskrbijo za zavarovanje in obveščanje pristojnih služb,” odgovarjajo s policije. 

Poklicali so Kačofon

Policija je sporočila, da ob podobnih klicih, čeprav niso v izvirni pristojnosti policije, zberejo
osnovne podatke (kje, kdaj in kaj se je zgodilo), nato pa ustrezno odreagirajo. Obvestila na terenu vedno preverijo in nato obvestijo ustrezne službe (razna zavetišča za živali, društva in druge pristojne službe). “V omenjenem primeru smo o dogodku obvestili Herpetološko društvo, v okviru katerega deluje  "Kačofon",” so pojasnili na policiji. 

Policisti na kraju niso zaznali okoliščin, ki bi zahtevale nadaljnje ukrepanje, zato so postopek in žival prevzeli člani Herpetološkega društva, ki so nato poskrbeli tudi za vrnitev živali lastniku.

S Kačofona nam je Griša Planinc sporočil, da v toplejšem delu leta prejmejo vsaj en klic na dan, ko ima nekdo težave z določeno kačo. 

Kako ravnati 

V primeru, da se kača znajde na našem vrtu in nam je pri opravilih v napoto, jo lahko rahlo pogladimo po zadnjem delu telesa, da se nam umakne. Običajno gre za nestrupene kače. “Pri nas živijo tri vrste strupenjač iz družine gadov (modras, navadni gad, laški gad), druge so človeku nenevarne,” je pojasnil Planinc. 

“Kačofon je prostovoljna dejavnost v okviru Herpetološkega društva. Gre za telefonsko številko (040322449), na kateri klicatelji dobijo informacije in napotke v zvezi s kačami. Izjemoma, ko je to možno, priskočimo na pomoč tudi na terenu,” je razložil Planinc. 

S Kačofona so nam sporočili, da so se odzvali na klic policije in takoj prevzeli kačo. Kača je bila dolga približno 90 centimetrov. 

Naslednjega dne je klicala lastnica, ki je svoje lastništvo dokazala s fotografijo. “Ker se je hrbtni vzorec najdene kače skladal s tistim na poslani fotografiji, sva se dogovorila za prevzem,” je dodal Planinc. 

Komentarjev 3
  • Naklonsky 08:31 15.avgust 2022.

    … in so ga odnesli v kitajsko restavracijo…

  • Toma 18:00 14.avgust 2022.

    Rabimnov ovitek za i-pad&fon ;-)

  • mirror 12:01 14.avgust 2022.

    Ha, ha. To je pa novica stara devet dni. Ni kaj, čas kislih kumaric.