Slovenija
52 ogledov

V Krškem jih imajo v lekarnah

Japonska vlada se ustrezno odziva, meni Rado Skender. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Sloveniji bi bilo v primeru jedrske katastrofe tabletk kalijevega jodida dovolj. V okolici Krškega mora tabletke zagotoviti JEK.
Jodove tabletke hranimo v skladišču Civilne zaščite Brežice, na primerni temparaturi in prostoru.
Dušan Sečan, Civilna zaščita Brežice

Za primer jedrske ali radiološke nesreče imamo v Sloveniji pripravljen Državni načrt zaščite in reševanja, ki je bil lani na podlagi EU vaje radiološke nesreče prenovljen.

Omenjeni načrt vsebuje ukrepe za zaščito prebivalstva in eden prvih ukrepov, poleg zaklanjanja, evakuacije, sprejema in oskrbe evakuiranih prebivalcev, je tudi razdeljevanje in zaužitje tablet kalijevega jodida, ki je eden izmed takojšnjih zaščitnih ukrepov v primeru radiološke nesreče. Slovenija ima v državnih blagovnih rezervah 1.490.000 škatlic tablet kalijevega jodida. 

"Količina tablet v blagovnih rezervah je torej dovolj velika, da zadostimo potrebam prebivalstva Slovenije. V primeru nesreče v Jedrski elektrarni Krško (JEK) je za prebivalstvo, ki živi v 10-kilometrskem krogu okoli JEK, predvidena preventivna razdelitev tablet kalijevega jodida, ki jih zagotavlja JEK," nam je povedala Irma Sterle Glaner z ministrstva za zdravje.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Razdelitev odredi poveljnik civilne zaščite
Razdelitev in zaužitje tablet odredi poveljnik Civilne zaščite RS na predlog Uprave RS za jedrsko varnost. V Posavju jih hranijo v skladiščih civilne zaščite, v Krškem pa kar v lekarnah. "Že osem let imamo z lekarno dogovor, da se tablete shranjujejo tam. Občasno jih odvažamo, ko jim preteče rok uporabe. Imamo tudi načrt razdelitve," nam je povedal Brane Petan s CZ Krško.

"V Posavju je trenutno 36.600 tablet kalcijevega jodida za območje 10-kilometrskega pasu okrog JEK (Občina Brežice in Krško ter za potrebe regijski enot za CZ)," je povedala Zdenka Močnik iz Izpostave URSZR Brežice.

V eni škatlici so štiri tablete, ki zadostujejo za dva odmerka za odraslega človeka, so nam sporočili z ministrstva za zdravje.

Je pa po besedah Močnikove v postopku tudi priprava novih zalog tablet, ki se nabavljajo prek elektrarne Krško in so v skladu z novim pravilnikom tudi razdeljene. "Postopek bo drugačen, zdaj se tablete hranijo v občinskih skladiščih, Krško jih ima nekaj v lekarnah. V skladu z novimi pravili pa bodo tablete v 10-kilometrskem pasu razdeljene predhodno," nam pove Močnikova.

Količine, ki se nabavljajo zdaj, se razporejajo glede na strukturo prebivalcev. "Seveda ne pozabimo na večja podjetja in druge komplekse, kjer se zadržuje veliko ljudi, kot so npr. Terme Čatez. Zasčita mora biti zagotovljena tudi za naključne obiskovalce."

Pri starejših od 40 let kalijev jodid nima učinkov
"Tablete so skladno s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije primerne za osebe mlajše od 40 let, saj je verjetnost raka na ščitnici zaradi radioaktivnega joda pri starejših od 40 let izjemno nizka oziroma praktično nič," so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Pravočasno zaužitje tablete pomeni le ustrezno zaščito proti notranji kontaminaciji z radioaktivnim jodom. Če jo vzamemo prepozno ali prekmalu, ni dobro, nam je povedala Močnikova.

Prav tako tablete nimajo zaščitnih učinkov pred kontaminacijo z drugimi radioaktivnimi snovmi in zunanjim sevanjem. Tako je v primeru jedrske ali radiološke nesreče kljub zaužitju tablete kalijevega jodida treba izvajati vse druge zaščitne in preventivne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.