Slovenija
552 ogledov

V lekarni za svetovanje o zdravilu želeli plačilo

Ali bo nasproti Zdravstvenega doma Črnomelj zasebna ali javna lekarna, bo danes Žurnal24 main
Ko je farmacevtki postavila vprašanje o zdravilu, jo je ta opozorila, da bo za to treba plačati.

Uporabnica se je na osebje v Lekarni Maribor obrnila z vprašanjem "ali obstaja kakšno zdravilo, ki poskrbi za želodčno sluznico, ne da bi pri tem oviralo absorpcijo vitamina B12". Pojasnili so ji, da gre za vprašanje, ki zahteva strokovni pristop, kar pa po novem zaračunavajo, poroča TV Slovenija. 

Kot je povedala ženska, je zahtevala cenik, na katerem je bilo navedenih več postavk. Za eno od strokovnih svetovanj je bilo treba odšteti nekaj več kot 27 evrov. 

Uvajajo nove svetovalne storitve

"Lekarniški farmacevti svetovanje ob izdaji zdravil ne zaračunavamo. Tako kot doslej pacienti dobijo ob izdaji zdravil nasvet brezplačno. Pacientom ob izdaji zdravila podamo navodilo o pravilni in varni uporabi zdravila. Posebej pa lekarne razvijajo in ponujajo nove svetovalne storitve za celostno, strokovno obravnavo pacienta, katerih izvedba je cenovno ovrednotena. Takšna svetovalna storitev je tudi pregled uporabe zdravil," je pojasnil predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub

Ta storitev je plačljiva od 1. marca

Strokovna direktorica Lekarne Maribor Ljubica Lovišček je za televizijo pojasnila, da od 1. marca dalje za storitev Pregled uporabe zdravil zaračunavajo 27,54 evra. Pregled uporabe zdravil je koristen za bolnike, ki uporabljajo več zdravil, imajo več različnih bolezni, so zamenjali eno ali več zdravil, jim zdravila predpisuje več zdravnikov ali so bili pred kratkim odpuščeni iz bolnišnice. 

Golub je pojasnil, da pregled uporabe zdravil ponuja pacientom možnost strokovnega pogovora z magistrom farmacije, ki strokovno pregleda nabor zdravil in načina zdravljenje ter mu na poljuden način predstavi delovanje in učinke zdravil. Dolgoročni cilj pregleda uporabe zdravil je boljša seznanjenost pacienta z zdravili in odprava morebitnih težav pri zdravljenju, dolgoročno izboljšano zdravje pacientov.

Golub ob tem še poudarja, da se mora pacient na storitev naročiti v lekarni, ki ima takšno storitev v ponudbi. "Skupaj z magistrom farmacije določita termin za obravnavo. Izvedba storitve, ki traja med 20 in 30 minut, je cenovno enakovredno ovrednotena na nacionalni ravni – v vrednosti 27,59 evra."

Prizadevajo si, da bi ga krilo zavarovanje

"Pregled uporabe zdravil na Lekarniški zbornici razvijamo že zadnja 3 leta in si prizadevamo, da bi tovrstne farmacevtske storitve, kot v nekaterih drugih evropskih državah, se uvrstila v obvezno zdravstveno zavarovanje," je povedal Golub. V Lekarniški zbornici Slovenije menijo, da bi morali zlasti kronični bolniki, ki prejemajo več zdravil sočasno imeti enkrat letno možnost do farmacevtove svetovalne storitve pregled uporabe zdravil v okviru redne zdravstvene oskrbe

Tudi Loviščkova bi si želela, da bi bila storitev obravnavana v kakšnem paketu zavarovanj. 

Lekarna Ljubljana pregleda ne zaračuna

V Javnem zavodu Lekarna Ljubljana pojasnjujejo, da se lahko izvajalec lekarniške dejavnosti sam odloči, ali bo storitev pregled uporabe zdravil strankam zaračunal in za kolikšno ceno. "JZ Lekarna Ljubljana te storitve od uvedbe v letu 2014 ne zaračunava. Ocenjujemo pa, da je storitev pregled uporabe zdravil za tiste paciente, ki uporabljajo 5 ali več zdravil hkrati, nujno potrebna in bi morala biti za paciente brezplačna ter financirana s strani zavarovalnic. V letu 2015 smo v Lekarni Ljubljana izvedli 427 pregledov uporabe zdravil, medtem ko se je število v letu 2016 več kot podvojilo, in sicer smo jih izvedli 902, kar kaže na veliko zanimanje pacientov za to storitev," so nam odgovorili. 

V Lekarni Ljubljana so vse storitve svetovanja brezplačne. Poleg pregleda uporabe zdravil nudijo brezplačno lekarniško storitev zdrav življenjski slog, v okviru katere poteka svetovanje ob meritvah krvnega tlaka, telesne teže, glukoze v krvi, holesterola (plačljiva je le meritev, ki znaša 3,50 EUR, kar je cena merilnega lističa za holesterol in lanceto), izvajajo presejalne teste z vprašalniki za sladkorno bolezen, osteoporozo in benigno hiperplazijo prostate. Lani so uvedli tudi brezplačno storitev svetovanja ob težavah s kožo, letos pa bodo uvedli novo brezplačno storitev - svetovanje ob venskem popuščanju, ki je ena pogostejših zdravstvenih težav. Brezplačno je tudi svetovanje ob izdaji homeopatskih zdravil. 

Komentarjev 46
  • smejka 14:42 03.maj 2017.

    Jaz bom zaračunala delodajalcu vstajanje...pred zoro ena tarifa, itd

  • partizanka 11:07 07.april 2017.

    ko bo Zoki PV ne bo več plačljivo, ker je to le za dobiček Lekarn Lj in posledično polnjenje občinskega proračuna

  • partizanka 11:05 07.april 2017.

    koliko stane svetovanje kako priti do službe