Slovenija
635 ogledov

V letu 2017 več plačanih dni očetovskega dopusta

oče, otrok, dojenček Žurnal24 main
Očetje bodo imeli prihodnje leto na voljo skupno 25 dni plačanega in prav toliko neplačanega očetovskega dopusta. V letu 2017 se bo neplačani del namreč skrajšal za novih pet dni, plačani pa za toliko podaljšal.

Na podlagi zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se v letih 2016, 2017 in 2018 spreminja število dni očetovskega dopusta, način njegove izrabe in obdobje nadomestila. Zakon postopno skrajšuje neplačani del dopusta v korist plačanih dni.

V letu 2018 bodo očetje imeli 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

Pol plačanih, pol ne

Oče bo v letu 2017 upravičen do 50 koledarskih dni očetovskega dopusta. 25 koledarskih dni bo plačanih, saj država zanje zagotavlja očetovsko nadomestilo. Za ostalih 25 koledarskih dni pa bo država zagotavljala plačilo prispevkov za socialno varnost, je ministrstvo objavilo na svojih spletnih straneh.

Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Od 1. januarja 2017 ima pravico še do 10 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka.

Ostalih 25 koledarskih dni, za katere so plačani prispevki, lahko izrabi do tretjega leta otrokove starosti.

Tudi za očete mlajših od treh let

Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi pa bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta. Uveljavljali jih bodo lahko tudi v primeru, če so v letošnjem letu že pridobili pravico do petih plačanih dni.

Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še pet dni. Če pa teh pet plačanih dni še niso izkoristili, bodo lahko izrabili deset dni v strnjenem nizu.

Za očete z otrokom, starejšim od treh let, pa nova ureditev ne velja. Pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačani dopust, namreč nimajo več oziroma je ne morejo uveljavljati.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Dixon 10:09 28.december 2016.

    Vsaj nekaj za darilo mladim očetom!