Slovenija
1043 ogledov

V Ljubljani 30 odstotkov angleškega seva koronavirusa

covid-19 koronavirus Profimedia
V monitoringu odpadnih voda južnoafriške različice koronavirusa niso zaznali.

V odpadnih vodah čistilnih naprav v Ljubljani so marca zaznali 30 odstotkov angleške različice koronavirusa, je sporočila Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer izvajajo pilotni monitoring spremljanja koronavirusa na sedmih čistilnih napravah v Sloveniji in opazujejo trende prisotnosti virusa.

Prisotnost angleškega seva hitro narašča

"Prisotnost angleške različice virusa raste kar hitro, v začetku februarja je bilo tega virusa 2,4 odstotka, prvi teden marca pa blizu 30 odstotkov," pojasnjuje Ravnikarjeva. V odpadnih vodah namreč ne spremljajo le gibanja količine virusa, možno je spremljati tudi mutante, ki jih povezujejo z različnimi različicami. Južnoafriške različice virusa niso zasledili.

Črna črta na grafu prikazuje običajno različico virusa, ki je pri nas prisotna že dlje časa, oranžna črta pa prikazuje naraščanje angleške različice, ki v začetku marca kaže že na 30 % prisotnost. Ti podatki veljajo za Ljubljano.

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Trende spremljajo od jeseni

V Ljubljani prisotnost koronavirusa v odpadnih vodah spremljajo najdlje, od septembra, trikrat na dan. Okuženi ljudje RNA virusa izločajo z blatom, ki se izteka v čistilne naprave. V odpadnih vodah je mogoče spremljanje količino virusa pri tistih, ki ne kažejo znamenja ali imajo blage simptome."Količina prisotnosti virusa je dosegla vrh konec oktobra, potem količina kar vztraja, od srede februarja pa se spet povečuje," razlaga Ravnikarjeva. 

Rezultati okužb se pokrivajo z njihovimi ugotovitvami

Hkrati spremljajo tudi DSO Medvode in šolo Dragomelj. "Rezultati okužb se zelo dobro poklopijo s tem, kar izmerimo v odpadnih vodah, tako kot tudi WHO in EK ugotavljamo, da je spremljanje SARS-CoV-2 v odpadni vodi dober dopolnilni načrt ob običajnem testiranju," poudarja Ravnikarjeva. 

Količina koronavirusa se povečuje

V Mariboru so količinam SARS-CoV-2 začeli slediti novembra, v zadnjem času pa zaznavajo povečanje. V Kopru merijo od oktobra in ves čas zaznavajo isti trend povečevanja količine virusa. Prav tako se prisotnost virusa povečuje v Šaleški merilni napravi, povečanje je tudi v Celju. V Ljubljani, Kranju in Domžalah je stanje zelo podobno že nekaj časa in kaže na to, da je količina virusa, ki kroži, še vedno zelo velika. Na petih čistilnih napravah bodo zdaj začeli slediti tudi različicam koronavirusa. 

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Upam, da bo državni monitoring kmalu vzpostavljen"

Načrt državnega monitoringa sledenja virusa v odpadnih vodah je pripravljen v okviru Evropske komisije. "Upam, da bo kmalu prišlo vo vzpostavitve državnega monitoringa," pravi Ravnikarjeva. V prihodnje se bo metodologija uporabljala tudi za sledenje novih mikroorganizmov, ki bi bili povzročitelji bolezni ali antibiotične rezistence

 

 

Komentarjev 2
  • Ender3 13:48 23.marec 2021.

    To je zgolj statistično ugibanje, realno se sekvencioniranje ne opravlja na vseh opravljenih testih. Kakšne omejene kapacitete testiranj imamo, še po enem letu, je tudi znano. Nič niso napravili v tem času, vedo pa, da je to temelj spremljanja epidemiološke slike.

  • JZekspert 12:51 23.marec 2021.

    Na podlagi česa postavljate te trditve? A vam sploh še kdo verjame? Dajte, dragi Žurnalovci, vsaj vi se malo zberite, saj niste resni. Ko bodo sodišča opravila svoje, bodo glavni akterji te sramotne korona-prevare do konca življenja v zaporu, in ...prikaži več to le, če bodo imeli srečo- Muahahahahhaaaaa...