Slovenija
10480 ogledov

V Ljubljani: "Ne nas prodat! Rešite nas Janše!"

shod proti politiki
1/14
Anže Petkovšek Shod proti koaliciji sovraštva, ki so ga pripravili civilno-družbena gibanja in posamezniki, povezani v koalicijo Brez strahu, od sedeža SMC do sedeža DeSUS.

Pred sedežem SMC v središču Ljubljane se je na zborovanju pred dvema urama zbralo približno tisoč ljudi. S shodom so želeli udeleženci med drugim opozoriti na prelomljene predvolilne obljube zlasti strank SMC in DeSUS, ki sta ta teden podpisali koalicijsko pogodbo s SDS. K protestu je v teh dneh sicer prek družbenih omrežij vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij in drugih akterjev.

shod proti politiki | Avtor: Anže Petkovšek Shod proti koaliciji sovraštva, ki so ga pripravili civilno-družbena gibanja in posamezniki, povezani v koalicijo Brez strahu, od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Anže Petkovšek

Udeleženci so se se pod sloganom Brez strah proti koaliciji sovraštva sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS in ob tem sporočili, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Poleg so politike opozarjali,, da se jim zdi ravnanje SDS popolnoma nesprejemljivo.

Na shod je v minulih dneh preko družbenega omrežja Facebook vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetij in drugih akterjev. Javno pa so ga podprli tudi v Levici.

Protestniki  so se na transparentih in letakih zavzeli za dostojno in legitimno slovensko vlado in ugotavljali, da so "levo"-sredinske stranke zamenjale sklepanje kompromisov z desnico za "direktno kolaboracijo".

shod proti politiki | Avtor: Anže Petkovšek Shod proti koaliciji sovraštva, ki so ga pripravili civilno-družbena gibanja in posamezniki, povezani v koalicijo Brez strahu, od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Anže Petkovšek
V pismu poslancem, ki so ga prebrali, pa tem sporočajo, da so jih izvolili, da bi delali dobro za Slovenijo in da je od njih "odvisno, ali bomo dobili vlado, ki tvori Orbanovo zavezništvo, od katerega se distancira vsa Evropa".

"Glas za novo koalicijo je glas za izredna stanja," so še ocenili. V govorih so tako poslancem dali "zadnjo priložnost", da prihodnji teden na glasovanju o mandatarju Janezu Janši glasujejo, kot so obljubili.

Med protestniki pa je bilo opaziti tudi nekaj znanih obrazov, med drugim režiserja Dragana Živadinova, nekdanjega direktorja pediatrične klinike Rajko Kendo, pa tudi poslanca Levice Miho Kordiša.

Tako v politiki kot v civilni družbi je shod tudi danes naletel na številne odzive. V Levici so pritrdili organizatorjem shoda, da sta SMC in DeSUS pred volitvami nedvoumno obljubili, da ne bosta vstopili v koalicijo pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše. Kot so sporočili iz Levice, je shod "zadnji poziv strankama sredine, naj ne prelomita svojih obljub v imenu oportunizma in strahu za stolčke".

Odzivi SMC- a in DeSUS-a

S sporočilom na Twitterju so se odzvali v SMC. Zapisali so, da protestnike podpirajo v njihovem prizadevanju za krepitev demokratičnih standardov, "a jih moramo spomniti, da k temu vodi samo spoštljiv in ne izključujoč dialog". Pravi naslov za očitke protestnikov pa je po mnenju SMC "v drugem nadstropju stavbe, pod katero so se zbrali. Če ne bi bilo nepremišljenega odstopa predsednika vlade, se tudi pogovori o novi večini ne bi začeli".

Odziv na shod je prišel tudi iz DeSUS. "Ohranjamo vrednote in pogled na polpreteklo zgodovino, a gledamo naprej, predvsem v skrbi za starejšo generacijo, naše programske vsebine, zato vstopamo v to programsko vlado. Čas je, da se prenehamo deliti in da začnemo delati za ljudi. Vsak miroljuben protest pa je za nas popolnoma legitimen, saj živimo v svobodni družbi," so zapisali v izjavi za STA.

SAB: protesti nekorektni

Po mnenju generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča so protesti, še preden se je vlada sploh oblikovala, "zelo nekorektni". Vsaka vlada, ne glede na to, ali je leva ali desna, si zasluži prvih 100 dni miru, da začne delati, je opozoril na novinarski konferenci.

Predsednik SD Dejan Židan pa je v izjavi za medije pojasnil, da SD ni med organizatorji, in izrazil pričakovanje, da nihče ne bo grozil ne protestnikom in ne poslancem. Na družbenih omrežjih je namreč polemiko sprožila grožnja enega od tviterašev uperjena proti protestnikom, ki jo je retvital poslanec SDS Zvonko Černač, ki se ga omenja kot kandidata za novega ministra. Govorci na shodu sicer danes pozivajo zbrane, naj ne nasedajo provokacijam.

shod proti politiki | Avtor: Anže Petkovšek Shod proti koaliciji sovraštva, ki so ga pripravili civilno-družbena gibanja in posamezniki, povezani v koalicijo Brez strahu, od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Anže Petkovšek
Janša, ki bo, kot kaže, vodil novo vlado, pa se je na Twitterju na proteste odzval s fotografijo izrazov protesta proti njegovi politiki izpred let na programskem svetu Radiotelevizije Slovenija in napis "smrt janšizmu" pospremil z besedami, da "gre v tem primeru seveda za izraz ljubezni" do plačnikov rtv-prispevka. V uradnem listu je sicer ravno danes objavljen poziv h kandidaturam za osem novih programskih svetnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • ode 12:51 01.marec 2020.

    Izgleda, da so tja prišle vse podgane z Metelkove in drugih lukenj, kjer se skrivajo. Sedaj lahko vidimo, koliko jih dejansko futra država. Je kdo videl frizerja?

  • Avatar MS
    MS 12:59 29.februar 2020.

    Zakaj protesti? Zato ker: je 75 intelektualcev ugotovilo, da se bo Slovenija pod taktirko Janeza Janše znašla v krogu "tistih držav članic EU, ki so na seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic". Zato ...prikaži večZato ker je:Dimitrij Rupel, že leta 1995 ugotovil: „ Janša je demagog. V politiki nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike

  • ginko 12:48 29.februar 2020.

    Tudi na Žurnalu je komunistična cenzura. Ste pristranski. Vaši levi lahko pisunijo vse, ostalo je pod cenzuro.