Slovenija
7134 ogledov

V LMŠ podprli program, Janša se jim roga

Marjan Šarec Profimedia
Stranka LMŠ danes potrdila program Normalizacija. Rešitve. Razvoj.

Na današnjem programskem kongresu stranke LMŠ so udeleženci potrjevali osnutek programa, ki so ga povzeli z geslom Normalizacija. Rešitve. Razvoj. S programom bodo po besedah predsednika stranke Marjana Šarca LMŠ opredelili kot razvojno-liberalno stranko, ki želi Slovenijo "popeljati na pot razvoja, vendar ne razvoja za ceno človekovih pravic".

S programom, ki ga je v zadnjem letu sestavljalo 247 članov v 17 programskih odborih, bodo tako naslavljali 78 izzivov, ki Slovenijo čakajo v prihodnosti, zanje pa osnutek programa, ki sta ga 15. novembra že potrdila izvršni odbor in svet stranke, predlaga 373 rešitev.

O podenebni problematiki

"Rešitve za razvoj Slovenije" so strnili v 12 krovnih točk, med drugim v njih naslavljajo reševanje stanovanjske problematike za mlade, zavzemajo se tudi za vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe kot novega stebra socialne države. Med temeljnimi točkami programa so tudi vsem dostopno javno zdravstvo, stimulativno, stabilno in mednarodno konkurenčno gospodarsko okolje ter zdrave javne finance.

Kot ključno program naslavlja tudi reševanje podnebne problematike, s tem pa tudi preimenovanje okoljskega ministrstva v ministrstvo za podnebne spremembe, okolje in prostor. Razvojno naravnan program po Šarčevih besedah predvideva tudi vzpostavitev novega ministrstva za raziskave, razvoj in znanost.

Na tem mestu se jim je danes prek tvita že rogal trenutni premier Janez Janša: "Stranka LMŠ ne potrebuje resorja za podnebne spremembe. Z njimi je cela njihova vlada resor sončne uprave."

"Metanja polen pod noge se nikoli nismo šli"

Kot je po sprejetju programa Normalizacija. Razvoj. Rešitve., s katerim bo stranka LMŠ nagovarjala volivce na prihajajočih državnozborskih volitvah, dejal Šarec, danes začenjajo obdobje priprav na volitve, v "doglednem času" pa bodo predstavili tudi kandidate za volitve v DZ in ekipo, ki bo z njimi sodelovala. Normalizacija, ki jo poudarjajo v sprejetem, razvojno naravnanem programu po Šarčevih besedah pomeni vrnitev demokracije in neodvisnosti institucij. Prepričan je, da morajo najprej ustvariti pogoje, da bo "Slovenija spet takšna, kot je bila, da se bo spet spoštovala demokracija".

Z opozicijskimi SD, Levico in SAB je sicer LMŠ sklenila sporazum o povolilnem sodelovanju, a na volitvah bo vsaka stranka nastopila samostojno, je spomnil Šarec. Po njegovih besedah se v LMŠ ne ukvarjajo z drugimi strankami, ampak želijo pokazati svoj program ter kako vidijo prihodnost, saj so pred Slovenijo veliki izzivi, med drugim ureditev zdravstvenega sistema, zelena transformacija, ureditev javnih financ, preobrazba gospodarstva in reševanje stanovanjske problematike mladih. "To nas zanima v prihodnosti, metanja polen pod noge se nikoli nismo šli in se ga tudi ne bomo," je poudaril Šarec.

Ob tem je še poudaril, da v stranki "danes govorijo enako, kot so govorili leta 2018". Po njegovih besedah se, ko so bili v vladi niso oklepali oblasti, po volitvah pa bodo ravnali enako, kot so ravnali v preteklosti. "Imeli bomo visoke standarde, kar je danes, ko nihče ne prevzame odgovornosti, znanstvena fantastika," je dejal.

Že v svojem kongresnem nagovoru je Šarec dejal, da so prakse na levi sredini preživete in v politiki ne moreš delovati tako, da se ne bi nikomur zameril. V izjavi po kongresu je dodatno pojasnil, da mora leva sredina povedati, kje "stvari niso v redu" in jih spremeniti. V državne ustanove so bili imenovani ljudje, ki niso izpolnjevali pogojev, zato je prav, da ljudem vnaprej povedo, da bo treba opraviti menjave, je dejal. Leva sredina je namreč po njegovih besedah skozi leta raje pogledala vstran in hotela biti vsem všečna, zato "smo danes tam, kjer smo, kar pa ne pomeni, da na desni ni nobenega kompetentnega kadra".

Matej Tonin Slovenija Tonin: Prihodnost Slovenije je odvisna od rezultata NSi

V izjavi za medije je Šarec komentiral tudi izjavo predsednika stranke NSi Mateja Tonina, ki je na današnjem programskem kongresu svoje stranke napovedal, da je prihodnost Slovenije močno odvisna od rezultata njihove stranke na volitvah ter da aktualne vlade nekaj mesecev pred volitvami ne bodo razbijali. Kot je ocenil Šarec, bi, če bi bil konsistenten, Tonin "že zdavnaj izstopil iz vlade in rekel, da se te politike ne gre". Hkrati je Šarec ocenil, da ni smiselno podpirati ene politike, ob tem pa govoriti, da boš njena alternativa.

Hkrati je zavrnil tudi Toninove očitke, da po naslednjih volitvah napoveduje kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost ter Toninovo oceno, da za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja ne bi smelo biti prostora. "Ob tem se lahko samo lepo nasmejem, kajti ve se, kdo v Sloveniji podpira diktaturo, ve se, kdo vztraja v tej vladi in podpira vse tisto, čemur smo priča," je prepričan Šarec.

Marjan Šarec Slovenija Šarec: Po volitvah se bomo marsikomu zamerili
 
Komentarjev 23
 • Naklonsky 08:11 30.november 2021.

  Šariči pa program... ta je pa dobra!

 • Avatar krucefix
  krucefix 23:07 27.november 2021.

  Resni.ca bo zmagala

 • poki 21:51 27.november 2021.

  Puško v koruzo , tega najboljši ne počnejo ne športniki in ne politiki.