Slovenija
5 ogledov

V LTH bodo stavkali

"Uprava se izgovarja na zavlačevanje bank, toda nam plač niso dolžne banke, ampa Žurnal24 main
Zaposleni v LTH tudi v četrtek niso prejeli plač. Za petek so napovedali stavko. Delavci vidijo edino možnost v stečaju.

Praznim obljubam in agoniji v Loški tovarni hladilnikov (LTH) ni videti konca, kajti delavci tudi v četrtek niso dobili plač, negotovo pa je tudi petkovo izplačilo. David Švarc, predsednik sindikata v LTH, je v četrtek dejal, da mu je od uprave uspelo izvedeti le, da ni denarja za plače, saj dogovora z bankami še ni. "Slišal sem še eno od njihovih obljub, in sicer, da bo denar skoraj zagotovo v petek. To poslušamo že en mesec, plač pa še vedno nimamo," je povedal Švarc.

 

2

plači dolguje uprava delavcem.

Zaradi neizpolnjevanja danih obljub uprave se je izvršni odbor LTH-jevega sindikata v četrtek odločil, da v petek napove stavko, ki jo bodo izpeljali v zakonitem roku. "Napovedati jo moramo pet dni pred izvedbo, v tem času pa lahko uprava izpolni obljube, sicer bomo konec prihodnjega tedna, predvidoma v četrtek ali petek, začeli stavkati," je pojasnil Švarc. Sindikat od uprave zahteva izplačilo prvega dela, 600 evrov, januarske plače, zagon proizvodnje, izplačilo celotne januarske plače in poravnavo vseh kreditov, vezanih na februarsko plačo do 31. marca, do petka pa pisni odgovor o načinu izplačila celotne februarske plače. Če uprava teh zahtev ne bo izpolnila, bo sindikat poleg stavke zahteval še stečaj podjetja.

 
 

V LTH je še vedno dovolj možnosti, da podjetje dela naprej, če bodo seveda banke za to.

Miloš Kodre

 
Pomoč delavcem
"Vse skupaj traja že predolgo, uprava pa se ves čas izgovarja na banke in njihovo zavlačevanje. Stvari so prišle že tako daleč, da vidimo edino možnost za poplačilo delavcev v stečaju," je poudaril Švarc, ki poziva zaposlene, naj izkoristijo možnost socialnih pomoči in se zglasijo v podjetju, kjer bodo prejeli potrdilo o neizplačanih plačah, pomagali pa jim bodo tudi z denarjem sindikata. "Naj se ne sramujejo prositi za pomoč, saj ni naša krivda, da ne dobimo plač. Večina delavcev je izčrpala že vse možnosti in nimajo niti za osnovno preživetje, še huje pa je, ker je veliko primerov, ko sta pri nas zaposlena oba zakonca."

Kodre za stavko ne ve
Dobrih tristo delavcev je doma na čakanju, proizvodnja stoji, Miloš Kodre, generalni direktor LTH, pa je v četrtek za Žurnal24 dejal, da ne more stoodstotno zagotoviti, da bodo dobili denar od bank in izplačali plače. "Nisem čarovnik, se pa trudim rešiti podjetje, kajti rešitve so, ampak jih mora banka potrditi, obljubljajo pa nam že dva meseca," je povedal Kodre, na vprašanje, kaj meni o napovedani stavki, pa je dejal, da zanjo sploh ne ve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.