Slovenija
78 ogledov

V Luki nezakonito odpustili poštenega direktorja

"Nasprotoval sem škodljivi pogodbi za Luko; sledila je nezakonita odpoved," Drag Žurnal24 main
Nekdanji izvršni direktor Dragomir Matič je bil razrešen nezakonito, je odločilo sodišče. Službo je, kot ocenjuje, izgubil, ker je nasprotoval podpisu za Luko škodljive pogodbe.

Delovno sodišče je prejšnji teden razsodilo, da je bil nekdanji izvršni direktor za operativo in logistiko Luke Koper Dragomir Matič razrešen oziroma odpuščen nezakonito. V Luki so informacijo o rezultatu sodnega postopka potrdili, komentirati pa je ne želijo.

"V tožbi smo se sklicevali na postopek odpovedi, ki je bil v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih, in na dejstvo, da mi pri razrešitvi s funkcije ni bila ponujena druga ustrezna zaposlitev," je za Žurnal24 povedal Dragomir Matič.

 

Kršitve pravic delavcev, sindikati pripravljajo razkritje

Ponudniki pristaniških storitev.  Nekateri hudo kršijo pravice delavcev, ki delajo pri teh zasebnih podjetjih. Z domnevnimi kršitvami delavskih pravic je delavski direktor seznanjen.
Minuli četrtek so s predstavniki obeh sindikatov, delavskega sveta in predstavnikov delavcev v nadzornem svetu ustanovili poseben kolegij, ki je že obravnaval tudi ta problem. Po naših informacijah sindikati pripravljajo razkritje podrobnih primerov, kdo od luških partnerjev in kako vse je kršil pravice najetih delavcev, ki opravljajo pretovor.

Branil interese podjetja
Odpoved ga je doletela konec novembra lani. Po njegovi oceni je za takšno profesionalno usodo krivo nasprotovanje podpisu pogodbe z družbo Bril. Gre za eno od podjetij, ki imajo z Luko sklenjeno pogodbo o opravljanju prekladnih in drugih storitev. O pogodbi, ki na koncu sicer ni bila podpisana, saj je zadeva prej prišla v javnost, smo pisali že na začetku decembra. V imenu Brila naj bi jo podpisal Aleksander Krebelj, sicer znan tudi kot izolski podpornik stranke Borisa Popoviča Slovenija je naša (stranka je na izrednih lokalnih volitvah v Izoli doživela velik poraz, op. p.).

Osnutek dokumenta, ki je tudi zaokrožil v javnosti, kaže, da je obstajala namera, da bi Brilu do konca lanskega leta zagotovili 70 odstotkov vseh luško prekladnih in drugih storitev. Matič je ocenil, da je takšna ekskluzivistična pogodba za Luko škodljiva.

Bil je deležen tudi opozoril
Matič je bil zato deležen tudi opozoril. "Napisali, papir še vedno hranim, so mi, da krožijo govorice, da obstaja nevarnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi tistim, ki se upirajo podpisu ekskluzivne pogodbe. In nekaj dni za tem se je to tudi zgodilo. V redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni bilo nobene obrazložitve odpovednega razloga, naveden je le organizacijski razlog. Glede na vsa dejstva sem bil primoran vložiti tožbo," dodaja Matič.

Nove govorice
Po Luki so se znova razširile govorice o idejah vodstva, da bi pretovor blaga na vsakem od petih terminalov ekskluzivno zaupali v večinsko opravljanje po enem od izbranih podpogodbenikov. "Te govorice ne držijo," trdi Sebastjan Šik, tiskovni predstavnik Luke. Potrdil pa je govorice o kršitvah pravic delavcev, ki jih najemajo izbrani podpogodbeniki. "Neposredno sicer ni odgovorna za te kršitve, bomo pa v prihodnje še dosledneje vršili nadzor nad temi delavci, predvsem glede časa, ki ga preživijo na območju pristanišča," napoveduje Šik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.