Slovenija
1606 ogledov

Težko zagotavljajo prostor za umrle, na upepelitev se čaka tudi 10 dni

sveča pogreb grob Profimedia
V občini Murska Sobota imajo težave pri zagotavljanju primernih prostorov za hrambo umrlih do pokopa. V tem času imajo tudi trikrat več pogrebov dnevno kot v enakem obdobju lani.

Po besedah direktorja javnega podjetja Komunala Tomislava Zrinskega se je zaradi naraščanja števila umrlih podaljšala čakalna doba za upepelitev v krematoriju v Mariboru. V sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota poskušajo reševati težave, da bi poskrbeli za primerno hranjenje pokojnikov do pokopa v prostorih, ki bodo zagotavljali pieteto in spoštovanje do pokojnikov in njihovih svojcev.

Na upepelitev je treba čakati do deset dni, toliko dni več tudi na pogreb. Komunala je pripravila hladilni prostor za dva pokojnika, v nujnih primerih bi jih lahko do 20 namestili tudi v prostorih na pokopališču. Število pogrebov dnevno sicer niha, vendar jih je v zadnjem času tudi trikrat več kot v enakem obdobju lani, je povedal Zrinski. Lani so imeli v tem času od tri do štiri pogrebe tedensko, letos pa tudi do 12. Podobne razmere so tudi pri zasebnih pogrebnikih.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so povedali, da imajo v hladilnem prostoru mesto za deset umrlih, trenutno jih je tam kar 17. Od 1. oktobra do danes je v bolnišnici umrlo 85 bolnikov s covidom-19. Do 25. novembra so sicer v bolnišnici obravnavali skupaj 380 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.

Na seji soboškega štaba civilne zaščite so obravnavali stanje okužb z novim koronavirusom v občini, sprejete ukrepe in morebitne potrebe po dodatni pomoči ali ukrepih za preprečevanje širjenja okužb.

bergamo krste Slovenija V UKC Maribor več umrlih, kot je prostora za njihovo shranjevanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:26 26.november 2020.

    koga briga

  • Avatar ovca
    ovca 16:01 26.november 2020.

    "Težko zagotavljajo prostor za umrle, na upepelitev se čaka tudi 10 dni"-citirano. Ne prvic,ne zadnjic. Malo poglejte naokoli,se nobeno leto ni bilo toliko 85-90+ letnikov. In nikoli se ni delala drama. Res ste pateticni 🤬🤬🤬