Slovenija
17786 ogledov

V UKC Maribor več umrlih, kot je prostora za njihovo shranjevanje

krsta Shutterstcok
Zaradi povečanega števila okužb in s tem povečane umrljivosti je presežena kapaciteta shranjevanja pokojnikov v UKC Maribor. Aktiviran je bil načrt Civilne zaščite Mestne občine Maribor.

Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Maribor je izdal Odredbo o izvedbi obveznega odvoza in hrambe pokojnikov v času epidemije covid-19 v Mestni občini Maribor. "Drugi val koronavirusa in njegovo hitro širjenje sta povzročila izredne razmere, katerih posledica je veliko število umrlih, v prvi vrsti v bolnišnici. Ob takšni situaciji je nujno potrebno preprečiti, da se ne dogaja kot se je v Italiji, kjer so zaradi nepravočasnega reagiranja ob številnih smrtnih žrtev imeli težave s prepolnimi mrtvašnicami, od koder so pokojnike s kamioni prevažali na nadomestne lokacije," so sporočili iz Pogrebnega podjetja Maribor.

Cvilna zaščita je odredila izvedbo obvezni odvoz vseh pokojnih iz UKC in njihovo hrambo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava. Nalogo je prevzelo Pogrebno podjetje Maribor.

Direktorica podjetja Lidija Pliberšek poudarja, da so na izredne razmere pripravljeni. Pogrebno podjetje Maribor je tako tehnično kot tehnološko sposobno prevzeti tako veliko število pokojnikov. "Podjetje ima koncesijo za interventne prevoze ter je za tovrstne situacije definirano kot strateško podjetje, ki ima hladilna mesta za hrambo večjega števila pokojnikov, z načrtovanimi postopki in procesi delovanja. Izredne razmere so dejavnik, na katerega mora biti podjetje kot specializirano pogrebno podjetje (ki opravlja pogrebno in pokopališko dejavnost ter upepeljevanje, ki ga opravljata samo dva v Sloveniji) ne samo v času covida, ampak vselej pripravljeno. Za primere povečane umrljivosti so opredeljene dodatne ekipe in zadostne kapacitete (prevoz, hramba, pokop)," pojasnjuje. "Tako smo ob razglasitvi odredbe nemudoma odreagirali in na kriznem sestanku sprejeli ukrepe načrtov rešitev. Kot rezultat intenzivnih prizadevanj in zavzetosti vseh zaposlenih v oteženih kriznih razmerah opravljamo javno službo 100-odstotno, v skladu s stroko in najvišjimi standardi."

Kaj nalaga pravilnik?

Nacionalni inštitut za javno zdravje je že maja pripravil navodila za pogrebno in pokopališko dejavnost. Pri prevozu in pokopu pokojnika se mora upoštevati Pravilnik o prevozu in pokopu posmrtnih ostankov. Ta v 8. členu navaja, da je treba posmrtne ostanke osebe, ki je umrla zaradi nalezljive bolezni, se kremira ali pa se pokop opravi v transportni krsti. Če je bil vzrok smrti nalezljiva bolezen, je treba posmrtne ostanke zaviti še v mrtvaški prt, prepojen z antiseptično raztopino. 

V primeru večjega števila pogrebov na dan se razmai med pogrebi izvede na dve uri oz. več, če je to potrebno za čiščenje in razkuževanje vseh prostorov. Izvajalci storitev in udeleženci pogrebov morajo upoštevati vse splošne ukrepe za zaščitno pred okužbo z novim koronavirusom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • patrik7 19:20 20.november 2020.

    Če je toliko smrti, zakaj je potem objavljena slika star več kot pol leta. Objavljena je bila v The Straits Times 21 marca in se navezovala na smrti v italiji. Res zanimivo. Verjetno je samo slučaj ali napaka kriv je ...prikaži veče itak Potrč, kljub temu da je povsod na svetu praktično ista situacija. Ampak Potrč je pa tako slaven, ds mu je useplo uničiti mnogo držav, za vse je kriv on. Ljudje kdaj se boste zbudili?

  • Janez 12:56 20.november 2020.

    Kakšno zdravstvo pa je to, da jih toliko umre, največ na svetu glede na število prebivalcev?? Tu je nekaj hudo narobe. Ali starostnike preprosto pustijo umirati in gre za prikrito evtanazijo??

  • romy 12:52 20.november 2020.

    Le kako,če pa je covid izmišljen,za nekatere.....