Slovenija
8 ogledov

V nadzornem svetu NLB zdržali le dva meseca

banka NLB Boštjan Tacol
Slovenski državni holding je danes prejel odstopne izjave treh članov nadzornega sveta NLB, ki so jih imenovali pred dvema mesecema.

Slovenski državni holding je bil danes obveščen o odstopni izjavi treh članov nadzornega sveta NLB: predsednika Janka Gedriha, ter dveh članov, Antona Macuha in Antona Ribnikarja.

V odstopni izjavi so ocenili, da so bili motnja vzpostavljenim odnosom in zatečenim pozicijam in so bili zato deležni orkestriranih diskreditacij. Finance sicer poročajo, da so bili po oceni Banke Slovenije in Evropske centralne banke ocenjeni kot nepremerni za nadzornike. 

Njihovo odstopno izjavo objavljamo v celoti. 

"Izvolitev za člane NS NLB je za nas pomenila posebno čast in motivacijo, saj smo del svojega profesionalnega obdobja preživeli v tej instituciji, ki jo zelo cenimo. Zavedamo se, kako pomembna je za razvoj slovenske ekonomije in kot takšna predstavlja tudi ogromen kadrovski in razvojni potencial Republike Slovenije. Prav te pomembnosti pa se seveda očitno zavedajo tudi posamezniki in interesne skupine, ki želijo tako pomembno institucijo kontrolirati in voditi pri uresničevanju ciljev, ki jih velikokrat težko uvrstimo v kontekst prizadevanj za korektno, varno in donosno poslovanje, pri čemer je seveda lahko moteč vsakdo, ki bi lahko pomenil  grožnjo vzpostavljenim odnosom in zatečenim pozicijam. S tega vidika smo bili tudi mi (očitno) interpretirani kot motnja, ki jo je treba na primeren način eliminirati. 

Seveda motiva za naše odstopne izjave iz NS NLB ne gre iskati v pomanjkanju poguma v boju za prave vrednote in za razvoj institucije, ampak predvsem v dejstvu, da želimo institucijo in še koga razbremeniti ukvarjanja s člani NS,  lastniku pa omogočiti imenovanje novih članov NS, za katere srčno upamo, da ne bodo deležni enakega orkestriranega pristopa v procesu diskvalifikacij in diskreditacij. Tega na žalost ni mogoče izključiti, saj se bodo vsi mehanizmi, povezani s pripravo ocen ustreznosti, še vedno izvajali iz iste službe (na osnovi  usmeritev znane zunanje regulatorske institucije), strah v zvezi z izgubo pozicij ključnih akterjev pa bo še naprej prisoten. 

Koristno bi bilo, če bi zakonodajalec še enkrat preveril rešitve v predpisih, ki omogočajo obstoječim nadzornim in vodstvenim organom ter službam v bankah, da sami (z močjo, ki lahko seže tudi v polje instrumentalizacije) odločajo o tem, kdo bo lahko zasedel funkcijo člana nadzornega sveta banke ali drugače povedano, sami izrekajo vrednostne ocene o bodočih članih nadzornega sveta.

Lastniku NLB se zahvaljujemo za zaupanje in se opravičujemo, ker zaradi permanentnega strokovnega in moralnega diskreditiranja ne želimo več opravljati funkcije člana nadzornega sveta NLB.

Janko Gedrih, Anton Macuh, Anton Ribnikar"   

 

Komentarjev 8
  • korisnik_18366 15:16 15.april 2016.

    Hvala za zaupanje in zbogom? Ta nači očitno v SLO deluje, sploh v NLB, in tisti, ki so povzročili milijardno luknjo nikdar in nikoli ne bodo odgovarjali. Pravna država deluje, žal za male kurje tatove.

  • Zmago 14:55 15.april 2016.

    No hvala bogu eden, ko ne pije tak kot oni kronik @Leon. Upam da ti jetra kmalu razpadejo na prafaktorje.

  • marabunta 14:47 15.april 2016.

    očitno niste razumeli pointa tega odstopa....če ne piskaš v isti rog kot ti naročijo, si nesposoben in neprimeren, čaka te slovo...ti trije so že prej spregledali, da so v mreži neke združbe, ki sama sebi dirigira, zato so pravočasno odstopili