Slovenija
2160 ogledov

"V našem Domu smo šli malce po svoje"

Donacija GRAWE
1/6
Donacija GRAWE
O preživljanju epidemije v domu starejših občanov in dobrodošli donaciji Zavarovalnice GRAWE.

V najhujšem obdobju okužb s koronavirusom je bilo v Sloveniji zagotovo najtežje domovom za starejše občane, ki so jih prizadele okužbe stanovalcev in zaposlenih, soočali so se s kadrovskimi težavami, dodatnimi stroški, iz tedna v teden so morali sprejemati nove ukrepe.

V Domu starejših občanov Tezno so dokazali, da se z železno voljo in veliko pozitivnega duha stanovalcem lahko omogoči, da se imajo lepo tudi v težkih časih. K temu je pripomogla tudi velikodušna donacija Zavarovalnice GRAWE v višini 30.000 evrov, s katero so domu in vsem stanovalcem dodatno polepšali življenje.

Gospodinjske skupnosti kot ulice

V Domu starejših občanov Tezno je prostora za 223 stanovalcev. Življenje je organizirano v gospodinjskih skupnostih, v vsaki živi 24 stanovalcev. Gospodinjske skupnosti so poimenovane kot ulice, na primer Prisojna, Livadna, Storžkova, Cvetlična ulica, Ulica begonij, Ulica hortenzij in tako dalje. Vsaka gospodinjska skupnost razpolaga s svojo dnevno sobo, televizijo, kaminom, počivalniki in kuhinjo ter jedilnico, kjer se stanovalci družijo in uživajo obroke.

»Tudi v času obolevnosti s covidom-19 se je okužba širila znotraj »ulic«, saj se stanovalci med seboj družijo. V Domu smo se srečali z okužbo 17. 10. 2020 in se z njo »borili« do 8. 2. 2021. Šli smo zares »po svoje«, saj se je okužba počasi selila iz ene gospodinjske enote v drugo, iz enega nadstropja v naslednje,« se spominja direktorica doma mag. Jasna Cajnko, prof. soc. ped.

Naenkrat je bilo okuženih največ 37 stanovalcev, v štirih mesecih je skupaj zbolelo 84 odstotkov vseh stanovalcev. »Tako se je dogodilo, da je bila ena »ulica« že ozdravljena in smo beležili nov izvor okužb v drugi »ulici«. Kakor hitro so stanovalci preboleli okužbo, se je zanje življenje spet odvijalo v njihovi skupnosti, kjer so se družili, mi pa smo jim pripravljali aktivnosti, kjer so kofetkali, uživali obroke. V svojem mehurčku. Ob toplejših dneh pa smo se že sprehajali po našem krasnem vrtu in parku. Seveda vozimo v park tudi težko pomične in nepomične stanovalce,« pripoveduje ga. Cajnko.

V drugem valu epidemije država ni odredila zaprtja domov, zato so obiske omogočali ves čas: »Tudi med obolelimi stanovalci, kadar je bilo pogrešanje preveliko. Kontrolirano, v celotni zaščitni opremi in ob morebitnem poslabšanju zdravstvenega stanja stanovalcev. S svojci smo bili »na vezi« prek video klicev, telefonskih razgovorov ...«

Direktorica Jasna Cajnko pojasnjuje, da so svojce ves čas redno obveščali o stanju in dogodkih prek spletnih in Facebook strani. Ob tem dodaja, da so stanovalci sorodnike pogrešali, »vendar je bilo takoj lažje, ko so po prebolevnosti iz svojih sob spet »zaživeli« v svoji gospodinjski enoti drug z drugim. Prav zaradi zavedanja, kako pomembni so socialni stiki, smo v našem Domu »šli malo po svoje« in smo stanovalce družili.«

Kot se je pokazalo, pri njih zato ni bilo več ali manj okužb: »Zagotovo pa je bilo počutje stanovalcev zaradi minimalne in obvezne izolacije v lastnih sobah boljše in manj stresno.« Vsakdo si lahko ogleda tudi Facebook profil doma, kjer slike in vtisi povedo več kot besede.

GRAWE z donacijo za dobro počutje najranljivejših stanovalcev

»Kakovost našega dela merimo v občutenju zadovoljstva, varnosti, domačnosti in sprejetosti s strani naših stanovalcev,« pojasnjuje direktorica. Kako zelo pomembno je dobro počutje stanovalcev, dokazuje tudi to, kako so porabili donacijo 30.000 evrov Zavarovalnice GRAWE.

»Donirana sredstva smo v celoti namenili nakupu aparatov in pripomočkov, ki prispevajo k izboljšanju zdravstvenega stanja in fizičnega in psihičnega počutja nepomičnih ali težje pomičnih stanovalcev. Raba le-teh pomembno prispeva k boljšemu počutju, bolj kakovostno preživetemu času najbolj ranljivih,« opisuje ga. Cajnko. Največ pozornosti namreč namenjajo najbolj ranljivim: stanovalcem z demenco in nepomičnim, tistim, ki poleg celotne nege in oskrbe potrebujejo njihovo pomoč za kakovostno preživet dan.

Med drugim so nabavili aparat za multisenzorno aktivacijo nepomičnih stanovalcev, motopedletto – aparat za spodbujanje motoričnih sposobnosti nepomičnih stanovalcev, pa tudi voziček Oldi za prevoz nepomičnih stanovalcev, predvsem na prostem. »Najpomembnejša vrednost vozička Oldi je možnost pospremiti nepomične stanovalce, katerih zdravstveno stanje ne omogoča posedanja na invalidskem vozičku ali počivalniku, na zrak: v domski park in gozd,« opisuje ga. Cajnko.

Donacija GRAWE | Avtor: Donacija GRAWE Donacija GRAWE
»Zavarovalnici GRAWE se iz srca zahvaljujemo za prepoznavanje potreb naših stanovalcev in pomoč pri izboljšanju kakovosti njihovega življenja,« sporoča direktorica doma.

Na fotografiji spodaj mag. Helga Rudorfer, članica uprave, mag. Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno in Simon Husar, član uprave.

Donacija GRAWE | Avtor: Donacija GRAWE Donacija GRAWE

Na spodnji sliki pa: dr. Wolfgang Felser, član nadzornega sveta, mag. Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno in Marko Mikič, predsednik uprave GRAWE zavarovalnice.

Donacija GRAWE | Avtor: Donacija GRAWE Donacija GRAWE

V odsotnosti svojcev ...

»Kakovost svojega dela merimo na osnovi dobrega počutja stanovalcev tako, da povedo, da so v našem Domu doma. Zato predstavljata prebolevanje virusa in osamitev v koronskem času pomembno in dodatno povezanost stanovalcev z nami zaposlenimi,« nam je povedala direktorica doma.

V odsotnosti svojcev smo postali še »sinovi, hčerke, možje, žene, prijatelji, duhovniki«. Stanovalcem smo predstavljali eno in edino povezavo z zunanjim svetom, in to nas je še dodatno povezalo. Seveda so stanovalci svojih sorodnikov veseli, ampak nikoli niso bili zares sami, bili so z nami in mi z njimi.

Direktorica doma Tezno, mag. Jasna Cajnko, prof. soc. ped.

Stanovalci se po njenih navedbah v Domu pretežno še vedno družijo v svojih stanovanjskih skupnostih. Kadar se družijo pomešano, iz različnih ulic, pa upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.