Slovenija
2796 ogledov

"V naslednjih tednih bistvenega izboljšanja stanja ni pričakovati"

Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
"Glede na že zagotovljene dobave cepiv realno ne moremo računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije," opozarja predsednik vlade Janez Janša.

Zavedati se moramo, da imamo v Sloveniji razširjeno tudi angleško različico koronavirusa, ki je bolj kužna, se širi hitreje. Kot je povedal Janša, je angleška različica v Sloveniji prisotna od decembra naprej, kar je bilo potrjeno žal z zamudo. "Po informacijah, ki jih dobivam iz drugih držav, je dejstvo, da je angleška različica povsod po Evropi v naslednjih tednih najbolj razširjena, zato so striktni ukrepi še toliko bolj potrebni. Zato žal v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati in tudi ne bistvenega izboljšanja stanja," je dodal.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Covid-19 v SLO Slovenija Stanje z okužbami zelo nestabilno

Večina zagotovljenih dobav je koncentrirana na drugi kvartal, od marca naprej. "Kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije, zato je žal potrebno v tem času posebej skrbno upoštevati preventivne ukrepe, ohranjati stike na minimum, uporabljati vso priporočeno zaščito in se zavedati da imamo v Sloveniji razširjeno tudi angleško verzijo, da je bolj kužna in se širi hitreje."

Cepivo za covid-19 | Avtor: Epa Epa
Doslej je bilo v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva, od katerega je bila velika večina uporabljenega. Zadnje dobave so bile večinoma namenjene za drugi odmerek cepiva. Za naslednji mesec od odobrenih cepiv Pfizer in Moderna pričakujemo dokončne napovedi preko 110.000 odmerkov do konca februarja. Pfizer bo v februarju iz tedna v teden povečeval število dobavljenih odmerkov. Moderna zagotavlja zanesljivo dobavo vseh teh količin, odprto pa ostaja vprašanje dobave cepiva AstraZenece v februarju. "Količina za Slovenijo je okrog 80.000 odmerkov in je pod vprašajem, ker Ema danes odloča o odobritvi," je dejal Janša. 

"Nekaj se dogaja, kar nam ni všeč"

Vlada v načrtu cepljenja za mesec feburar računa na že odobreni cepivi Pfizer/BioNTech in Moderne. "Vse, kar bo s strani AstraZenece, bomo vključili dodatno," je poudaril. Kar se tiče 80.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, je poudaril, da še ni jasno, ali bo to število tudi dobavljeno. Pričakuje pa, da bi lahko prišlo do velikih težav med Evropsko komisijo in AstroZeneco, če vsaj te zadnje količne ne bodo dobavljene. "Nekaj se dogaja, kar nam ni všeč, na to je Evropska komisija opozorila," je povedal Janša. Kot je dejal, tudi slovenska vlada dobiva od različnih trgovcev takšne ind rugačne ponudbe mimo evropskega naročila. 

Dobra novica je, da je cepivo proizvajalca Johnson&Johnson v zadnji fazi testiranja in naj bi prihodnji teden na Evropsko agencijo za zdravila podala uradno zahtevo za odobritev cepiva. Sam ocenjuje, da bi bolj resno za prvo poletje lahko računali s cepivom proizvajalca Johnson&Johnson kot AstraZeneca.

Janša pričakuje, da bi do poletja vseeno lahko dosegli 70-odstotno precepljenost. "Tudi v primeru, če bi zgolj ti dve podjetji, ki imata že odobrena cepiva, dobavili obljubljene količine, bi se lahko temu precej približali," je prepričan Janša. Poleg tega računa, da bi lahko v naslednjih tednih prišlo do doboritve in dobav vsaj enega cepiva v večjih količinah, kar dodatno krepi optimizem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.