Slovenija
20 ogledov

V navodilih je predroben tisk

Mnogo starostnikov ne jemlje predpisanih zdravil, ker so stranski učinki v navod Žurnal24 main
Nevarno. Starostniki si med seboj izmenjujejo celo zdravila na recept.
20 do 50 odstotkov starostnikov zdravil ne uporablja po navodilih zdravnika.

Zdravila. "Veliko starejših sploh ne bere navodil za jemanje zdravil, ker je tisk tako droben," je na včerajšnji okrogli mizi o staranju in zdravilih opozoril Božidar Voljč z Inštituta Antona Trstenjaka. Veliko porabnikov zdravil se po njegovih besedah prestraši dolgega seznama stranskih učinkov, "ki jih farmacevti natisnejo, da zaščitijo same sebe". Zato potem bolniki zdravil mnogokrat sploh ne jemljejo ali jih jemljejo po svoje.

"Problem pri starejših je tudi ta, da se med seboj pogovarjajo o boleznih in težavah ter si potem izmenjujejo zdravila na recept," je dejal in dodal, da imajo dostikrat celo pretečen rok trajanja.

Vse več interakcij

Sočasno jemanje
Interakcije. Pri starejših, ki hkrati uporabljajo pet zdravil, se verjetnost za potencialne interakcije pojavi pri 50 odstotkih. Pri tistih, ki jemljejo osem ali več zdravil, se pojavi pri skoraj sto odstotkih. Pri od 20 do 40 odstotkih zdravljenj z zdravili pri starostnikih je prisotna sočasna uporaba petih ali več zdravil.

"Število starostnikov se v slovenski družbi iz leta v leto veča, s tem se povečuje tudi število sočasne uporabe več zdravil," je povedala Mirjana Gašperlin, predstojnica Razširjenega strokovnega kolegija za lekarniško farmacijo. Zato so po njenih besedah vse pogostejše interakcije med zdravili – to je pojav, ko zdravilo, hrana ali alkohol bistveno vpliva na usodo drugega zdravila.
Ivan Eržen z ministrstva za zdravje je obljubil, da bodo v začetku prihodnjega leta vzpostavili novo bazo zdravil. Če bo zdravnik predpisal dve zdravili, ki imata medsebojni vpliv, mu bo po njegovih navedbah v opozorilo utripala rdeča lučka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.