Slovenija
14463 ogledov

V nedeljo pa še to ...

Vročina Reuters
Ob 15.30 so največ stopinj namerili v Podnanosu, in sicer 39 stopinj Celzija. Kako bo prihodnji teden do sobote?

V Dolenjah pri Ajdovščini, Godnjah in Osilnici so termometri pokazali 38, v Ilirski Bistrici, Lendavi, Novi Gorici in Parku Škocjanske jame pa 37 stopinj Celzija. Za danes razen za severozahod države velja rdeči alarm.

Proti večeru in v noči s srede na četrtek so sicer marsikje presenetila neurja, ki so prinesla manjšo osvežitev, saj so se temperature v večjem delu države spustile pod 20 stopinj Celzija. Nevihtni sistem, ki je nastal na meji z Avstrijo, je prinesel močne nalive predvsem v hribovitem svetu severne Slovenije. Samodejna postaja na Krvavcu je v 10 minutah izmerila 34 milimetrov padavin, kar je blizu slovenskemu rekordu. Ta je bil po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) dosežen 19. maja 2009, ko je na Lisci v 10 minutah zapadlo 51 milimetrov dežja.

V pasu od Koroške do Dolenjske je v sredo zvečer in ponoči večinoma padlo od pet do 20 milimetrov dežja. Najmočnejši sunek vetra, 69 kilometrov na uro, so zabeležili v Celju. Na Primorskem je bilo zaradi prehodne burje sredi noči zelo toplo, v Vipavski dolini ob polnoči kar 30 stopinj Celzija.

Vročina Pozor Slovenija Razmere na Hrvaškem na robu vzdržljivosti

Nismo še na vrhuncu

Po napovedih Arsa se bo vročina v prihodnjih dneh stopnjevala, saj vročinski val še ni dosegel vrhunca, prva osvežitev pa je napovedana šele za nedeljo. Najbolj vroč dan bo petek, ko se bo najvišja temperatura povzpela v bližino 40 stopinj Celzija, pri čemer niso izključeni niti temperaturni rekordi.

V noči na soboto nas bo dosegla šibka hladna fronta, zato bo v soboto v notranjosti države za nekaj stopinj manj vroče. Se bo pa povečala vlažnost zraka, zato bo bolj soparno kot te dni. Drugače bo na Primorskem, kjer bo zaradi šibke burje bolj suho. Vročina bo v nedeljo počasi popuščala. Zaradi pregretosti ozračja in menjave zračne mase so konec tedna možna tudi neurja. Do vključno nedelje bo predvsem sredi dneva in popoldne tudi velika toplotna obremenitev.

Vročinski val v Ljubljani Nečloveško Zdravje Na žgočem soncu, v kabini kopača brez klime

Kako pa prihodnji teden?

Na spletni strani Arsa v 5- do 10-dnevni napovedi piše, da bo nad južno polovico Evrope prevladovalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo nad nami prehodno oslabelo ob prehodih vremenskih motenj. Prva bo v noči na ponedeljek hladna fronta, naslednja pa v sredo čez dan. V soboto se bo od zahoda približala nova. Nad naše kraje bo dotekal hladnejši zrak.

Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale in čez dan bo sončno vreme s temperaturami pod 30 stopinj, razen na Primorskem. Torek bo sončen, dnevne temperature bodo prehodno spet okoli 30, od srede dalje pa bo hladneje. Nekaj dežja pričakujemo v sredo, nato kaže, da bo suho do sobote.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.