Slovenija
16732 ogledov

Razmere na Hrvaškem na robu vzdržljivosti

Vročina
1/3
Včeraj so padali rekordi, danes ne bo nič bolje.

Za vso Slovenijo pa tudi sosednjo Hrvaško je danes razglašen rdeči alarm.

Najvišje dnevne temperature bodo pri nas od 33 do 38 stopinj Celzija, pri južnih sosedih pa so že ob sedmih zjutraj izmerili temperature okoli 30. V Splitu in Šibeniku se je živo srebro povzpelo že prek meje 30 stopinj Celzija.

Kot so napovedovali vremenoslovci, so včeraj padli tudi nekateri rekordi. Na splitskem letališču so izmerili najvišjo temperaturo v Evropi, ki je bila z 42,3 stopinjami tretja najvišjo, odkar na hrvaškem merijo temperaturo.

Bolj toplo je bilo le še leta 1981 v kraju Ploče, več stopinj pa so leta 1950 namerili v Karlovcu.

Na meteorološki postaji Zadar Zemunik so namerili 39.7 stopinj, kar je novi absolutni rekord za ta kraj, v Pazinu pa stopinjo manj.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

V Sloveniji nič bolje

Tudi pri nas so temperature včeraj dosegle 39 stopinj Celzija, meteorologi tudi za danes napovedujejo visoke dnevne temperature. Te naj bi na območju Bele Krajine dosegle največ 38 stopinj Celzija. Zaradi izrazite vročine pa je agencija za okolje izdala rdečo stopnjo vremenske ogroženosti za celotno Slovenijo, razen severozahodne.

Današnje najvišje dnevne temperature se bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) gibale med 33 in 38 stopinj Celzija. Najvišje temperature zraka bodo na območju Bele Krajine, kjer lahko dosežejo 38 stopinj Celzija. Na območju Spodnjega Posavja in Dolenjske pa se bo ozračje segrelo do 37 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa.

Zaradi vročinskega vala pa bo tretja oziroma rdeča stopnja vremenske ogroženosti po podatkih Arsa danes veljala po skoraj celotni državi. Druga oziroma oranžna stopnja ogroženosti bo tako veljala samo za severozahodno Slovenijo.

Opozorilo Zdravje Vročinski val. Ogrožena so lahko življenja Vročinski val v Ljubljani Nečloveško Zdravje Na žgočem soncu, v kabini kopača brez klime

Arso danes opozarja tudi pred veliko toplotno obremenitvijo, ki bo še posebej velika sredi dneva in popoldne, trajala pa bo predvidoma do začetka prihodnjega tedna.

Zaradi visokih temperatur in toplotne obremenitve na Arsu sredi dneva in popoldne svetujejo zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem. Priporočljivo je uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočine.

Zelo visoke temperature pa bodo močno vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

Vreme bo danes sicer pretežno jasno. Proti večeru pa za hriboviti svet ni izključena kakšna nevihta. Tudi v petek in soboto bo sončno in zelo vroče.

V torek so imeli zaradi visokih temperatur, ki so se popoldne dvignile do največ 39 stopinj Celzija, kar nekaj dela tudi zdravstveni delavci. Presežene koncentracije ozona so bile v Ljubljani, Novi Gorici in na Otlici. Na Voglu pa so zjutraj prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar skeptik
    skeptik 13:15 04.avgust 2017.

    Na robu VZDRŽLJIVOSTI? Pa saj niste resni. Najbrž so na robu vzdržnosti.

  • Žurnalček 15:41 03.avgust 2017.

    Na H je relevanten podatek z državnih MP in v primeru podatkov o največji dnevni temparaturi samo MP Knin in Ploće , s tem , da ima Knin najvišjo razliko v dnevni temparaturi. MP Knin pa zaradi svoje lege ne ...prikaži več daje točne podatke , kajti praktićno ni v mestu ampak , kot da bi v LJ bila v gozdu na Gradu . Temparature v mestu v senci so nad 43°C , medtem ko postaja izmeri 39-40°C.

  • patriot5 14:58 03.avgust 2017.

    Nekateri pa Hrvatom verjamejo :)