Slovenija
1758 ogledov

Na Voglu prvič zabeležili tropsko noč

Vročinski val
1/4
EPA
Vročinski val se stopnjuje. Takšne so bile danes razmere po državi.

Ob 16.30 so najvišjo temperaturo zraka izmerili v Podnanosu, in sicer 39 stopinj Celzija. Višje lege je preplavil suh in zelo topel afriški zrak. Na Voglu so zjutraj prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč, saj se temperatura ponoči ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Temperature so danes podobne ali nekoliko višje kot v torek. Ob 16.30 je bilo v Podnanosu 39 stopinj, v Črnomlju in v Osilnici 38 stopinj, v Lendavi pa 37 stopinj Celzija, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Agencije za okolje (Arso).

Vpliv vroče zračne mase v višinah je zaradi različnih krajevnih in regionalnih vetrov, sušnosti tal in rastlinja ter geografskih značilnosti po Sloveniji precej različen. Najbolj ga občutijo na jugu in zahodu, najmanj pa po nižinah na severovzhodu.

Visoki stroški Avto V peklenski vročini pri avtu nujno poglejte to Opozorilo Zdravje Vročinski val. Ogrožena so lahko življenja

Najbolj vroče je bilo v torek v Podnanosu, kjer se je ogrelo do 38,7 stopinje Celzija. Nenavadno vroče je bilo med drugim na Babnem polju, in sicer 34,3 stopinje. To je bilo celo malenkost topleje kot v skoraj 600 metrov nižje ležeči Murski Soboti, kjer so namerili 33,9 stopinje Celzija, so še navedli na agenciji.

V Ljubljani pa je danes koncentracija ozona ob 16. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Glede na vremensko napoved je mogoče pričakovati preseženo opozorilno vrednost še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi koncentracija padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, pravijo na Arsu.

op avstralije vročina navijači hlajenje brisača led Napoved do torka Slovenija Prihodnji teden vendarle olajšanje? razno 13.06.13. delavci, gradbinci, gradbenistvo, fizicno delo, dvorana bonifika Poziv Zdravje Poziv: Za delavce, ki delajo na prostem, sprejmite posebne ukrepe

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, lahko dražijo sluznico in dihala. Zato na Arsu priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v času povečane koncentracije ozona ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v tem času izogibajo naporov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.