Vizita za živali > Novice
2540 ogledov

Ni nevaren samo avtomobil

Pes na balkonu Profiemdia
Na eni strani pregretje živali, na drugi pa celo prehladi in vnetja grla.

"Do pregretja pride, ko je žival zaprta v vročem, neprezračenem prostoru, ko nima na razpolago dovolj pitne vode in možnosti ventilacije," pravi dr. vet. med. Iris Selan iz Klinike Tristokosmatih. Pri tem posebej opozarja na avtomobile, kjer ni dovolj, da puščamo odprta okna: "Pločevina se segreje kot pečica. Enako lahko pride do pregretja tudi pri fizični akivnosti v teh vročih dneh."

Zlati prinašalec Pred poletjem Vizita za živali Psa obriti ali ne?

Kam umakniti živali?

V naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo dnevne temperature 37, 38 in celo 39 stopinj Celzija, kar je najhuje v letošnjem letu. Zanimalo nas je, ali moramo pse v taki vročini premakniti v notranje hladnejše prostore. Selanova svetuje, naj imajo ljudje v prostoru s psom v tej vročini prižgano ventilacijo ali klimatsko napravo. "Ta pa naj ne bo usmerjena direktno v živali, saj imamo posledično prehlade, vnetja grla in podobno."

V primeru, da psa ne morete umakniti v klimatizirane prostore ali kleti, naj ti ne bodo na verigi, saj se senca premika. "Psi morajo imeti dovolj pitne vode, če je možno jih vsaj stuširamo," svetuje veterinarka in ob tem opozarja, da se tudi balkoni pregrevajo, saj so premalo prevetreni. "V bolje založenih trgovinah za male živali ali preko spleta je možno kupiti hladilne blazine, ki so v takih primerih zelo dobrodošle in jih ima večina psov rada."

Pes na soncu Vizita za živali Vročinski udar že od lajanja v vročini

Ne obremenjujte psa s sprehodi

Zanimalo nas je, ali je za psa škodljivo, če ga iz notranjega klimatiziranega prostora vozimo na sprehode ven v poletno vročino. "Naj bo daljši sprehod zgodaj zjutraj oziroma pozno zvečer, vmes peljemo psa samo na hitro, da se polula," pravi Selanova in dodaja, da v tem primeru te razlike niso tako zelo velike.

Obenem pa opozarja na segret, vroč asfalt: "Najbolje se je umakniti, če je le možno kam v gozd."

"Vedno moramo imeti v mislih, da so psi bosi in oblečeni v kožuhe, da jim je vroče, tudi če mi pijemo mrzlo pijačo v senci," pravi veterinarka. Zato svetuje vsem skrbnikom, da pse v prihajajoči vročini čim manj obremenjujemo s sprehodi. "V primeru vročinskega udara pa je takoj potreben obisk pri veterinarju, saj je to lahko smrtno," je zaključila.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Onlytime 21:53 05.avgust 2017.

    Grozno je za pse. V stanovanju 30 stopinj, zunaj 34 stopinj, oni pa v kožuščkih. Dovolite mu da si v stanovanju sam najde najbolj hladen prostor. To znajo vsi. Pustite odprta vrata sob, kopalnic spalnic. Zagotovo bo kužek našel najbolj ...prikaži več hladno mesto, če bo le imel možnost,pa četudi bo ves dan preležal na stranišču ob wc školjki. Pri nas je tako. Stopimo preko nje, pa gre. Če ni klime, pomaga ventilator. Vsaj malo vetra je v hiši. Sicer pa, zdaj bo vročina itak popustila in jimbo lažje.