Zdravje > Aktualno
1013 ogledov

Poziv: Za delavce, ki delajo na prostem, sprejmite posebne ukrepe

razno 13.06.13. delavci, gradbinci, gradbenistvo, fizicno delo, dvorana bonifika
1/4
Igor Kovačič
Zakonodaja določa, da mora delodajalec delavca zaščititi pred neugodnimi vremenskimi vplivi.

Agencija za okolje (Arso) je izdala opozorilo zaradi visoke stopnje ogroženosti zaradi toplotne obremenitve, ki bo vztrajala vse do nedelje, obalni sindikati  zato pozivajo delodajalce naj v tem času sprejmejo posebne ukrepe za delavce, ki delajo na prostem.

Premik in skrajšanje delovnega časa

V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 tako predlagajo premak delovnega časa na zgodnejšo uro, ko zunaj še ni tako vroče. Prav tako naj se delo ne izvaja v času največje toplotne obremenitve. Svetujejo, naj se delo takrat prekine in nadaljuje, ko je toplotna obremenitev manjša. Zmanjša naj se tudi intenzivnost dela, saj so zmožnosti delavca za opravljanje dela pri višjih temperaturah bistveno nižje.

Primerni voda in hrana

Delodajalci morajo delavcem, ki so izpostavljeni visokim temperaturam, v neposredni bližini njihovega delovnega mesta zagotoviti ustrezno količino hladne pitne vode. Delavci morajo pogosto piti manjše količine tekočine. Primerne pa niso tekočine kot je alkohol in tekočine, ki vsebujejo kofein, ker te dehidracijo še povečujejo.

Opozorili so tudi na nujnost odmorov v hladnih prostorih, ki naj bodo z naraščanjem temperature daljši in pogostejši. Prav tako je treba za delavce zagotoviti hladna udobna in zračna oblačila iz bombaža, kratke majice in čevlje z odprtinami. Delavcem na prostem bi bilo treba zagotoviti tudi senčnike, še opozarjajo v sindikalni organizaciji.

UV sevanje povzroča okvare, ki vodijo v razvoj kožnega raka, tveganje za zdravje pa predstavlja tudi dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam, saj se lahko zgodi, da oseba zaradi prekomernega znojenja in nezadostnega vnosa tekočine ne more vzdrževati normalne telesne temperature. Lahko pride do dehidracije in pregrevanja telesa, posledica pa so slabost, glavobol, omotičnost, vročinski krči, v najtežjih primerih tudi vročinska kap.

Kaj pa delo na prostem?

V Obalni sindikalni organizaciji KS 90 so prepričani, da bi bilo treba sprejeti normative o najvišji možni temperaturi zraka za delavce, ki delo opravljajo na prostem. "S tem bi se izognili zelo pogostim primerom iz prakse, ko delavci normalno opravljajo svoje delo tudi pri temperaturah višjih od 35 stopinj Celzija," so poudarili.

UV sevanju sončnih žarkov so najbolj izpostavljeni gradbeni, cestni in pristaniški delavci, smetarji, kmetje, vrtnarji, ribiči, vzdrževalci električnega, vodovodnega in železniškega omrežja, poštarji, branjevke, gozdarji, solinarji, vozniki, varnostniki na parkiriščih, policisti in vojaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.