Slovenija
10119 ogledov

Pri nas peklensko, na Hrvaškem še huje

Vročina EPA
Pred nami je vročinski val, ki naj bi bil po napovedih Arsa najbolj vroč letos. Na Hrvaškem naj bi bilo še bolj vroče.

V vročinskem valu, ki je pred nami, bodo temperature pogosto presegale 35 stopinj Celzija, vročina se bo od jutri naprej stopnjevala, napovedujejo na Arsu.

Že jutri bodo najvišje dnevne temperature med 29 do 35 stopinj Celzija, najbolj vroče bo predvidoma v Beli Krajini. V torek in sredo bodo po pričakovanjih še višje temperature, do 37 ali 38 stopinj Celzija. Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. Prihodnjo nedeljo ali šele v ponedeljek, 7. avgusta, bo vročina začela popuščati, je poročala STA.

Pred nami je tako precej dolgo obdobje izrazito toplega vremena, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) danes izdala opozorilo o veliki toplotni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka, 7. avgusta. Še posebej velika bo toplotna obremenitev sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči, napoveduje Markošek.

Italijanske Alpe Povsem druga slika Slovenija Neverjetna vremenska primerjava

Najvišja stopnja ogroženosti?

Zaenkrat je Arso izdal drugo oz. oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, a Markošek pravi, da bo verjetno treba razmisliti tudi o najvišji stopnji vremenske ogroženosti zaradi zelo velike toplotne obremenitve, za kar so se nekatere evropske države že odločile

Nekateri izračuni meteoroloških modelov nakazujejo možnost podaljšanja vročinskega vala tudi v teden po 6. 8., vendar je možnost za kaj takega zaenkrat še majhna, dodajajo na portalu neurje.si. (Vir: wetterzentrale.de)

Na Hrvaškem do 44 stopinj Celzija

Hrvaški meteorologi ravno tako opozarjajo in pišejo o najhujšem letošnjem vročinskem valu, ki prihaja z novim tednom. Najhuje naj bi bilo v Slavoniji, kjer naj bi se temperature sredi tedna povzpele do 39, 40 stopinj Celzija, medtem ko naj bi se po ameriškem prognostičnem modelu GFS živo srebro v soboto, 5. avgusta, na skrajnem vzhodu Hrvaške povzpelo celo do 44 stopinj Celzija.

V Zagrebu naj bi se temperatura tega dne povzpela do 38 stoinj Celzija, na Jadranu pa se bo lažje dihalo; v Reki naj bi bilo 33 stopinj Celzija, v Splitu pa 35.

Vročina - Španija Vročina Slovenija Pripravljeni? Do toliko bo šlo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 13:13 31.julij 2017.

    nekaj ne smemo pozabit in to je, da je temperatura telesa okoli +36, ta temperatura ne sme preveč nihat ne pozimi, ne poleti, upam, da smo si na istem, ... telo mora torej stalno regulirat, da telo doseže približno tako ...prikaži več temperaturo, ... pozimi, gremo na toplo in se oblečemo, poleti pa, ko je več kot +36 pa ... (pa ne mi zdej senca, pa hladno pivo)

  • tudbognasvečnereši 21:46 30.julij 2017.

    Vsako poletje isto, pa kdaj naj bi bilo vroče, če ne poleti.

  • porko2 16:34 30.julij 2017.

    Ajde da vidimo, če bo to res. ARSO samo dela paniko, da sebi ščiti hrbet. Še za jutri ne vejo kakšno bo vreme. Edino, če ga napoveduje Velkavrh, zna biti točno, ker prej pride vreme, kot on konča napoved.