Slovenija
12 ogledov

V nedeljo vsaj pet novih, Janković morda že v prvem krogu

Zoran Janković Špela Mohorič
V šestih slovenskih občinah bodo v nedeljo nadomestne županske volitve. Med osmimi kandidati, ki bodo nastopili v prestolnici, ankete najbolje kažejo donedavnemu županu Zoranu Jankoviću.

V Slovenj Gradcu, Krškem, Dupleku, Bovcu in Destrniku pa se bosta v nedeljo pomerila po najboljša dva iz prvega kroga, ki je potekal pred slabima dvema tednoma. Pet slovenskih občin bo tako v nedeljskem drugem krogu nadomestnih županskih volitev zagotovo dobilo novega župana.

Po napovedih javnomnenjskih anket pa bo v nedeljo končna odločitev o županu padla tudi v Ljubljani. Njihovi rezultati namreč predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću, ki je mesto vodil tudi pred decembrskimi državnozborskimi volitvami, na katerih je bil izvoljen za poslanca, obetajo več kot 60-odstotno podporo meščanov.

Kandidatov v Ljubljani še pet

S podporo SDS, ki ima v mestnem svetu devet svetnikov, in NSi, ki zaseda dve svetniški mesti, se bo za županjo potegovala Mojca Kucler Dolinar, sicer tudi svetnica NSi. Med tekmeci pa bo imela še enega svetniškega kolega, večkratnega županskega kandidata Miho Jazbinška iz stranke Zeleni Slovenije, ki jo v mestnem svetu zastopata dva svetnika.

Ostalih pet kandidatov za ljubljanskega župana prihaja iz strank, ki v mestnem svetu niso zastopane. To so Vito Rožej iz stranke Zares, kandidat SLS Matjaž Glavan, predsednik Stranke enakopravnih dežel Jožef Jarh, Gregor Škerl iz Humane Slovenije in Jože Drnovšek iz stranke Naprej Slovenija.

Preostale stranke, ki so zastopane v mestnem svetu, se tokrat niso odločile za kandidaturo na županskih volitvah, prav tako pa tudi ne za uradno podporo kateremu od kandidatov v prvem krogu. SD ima sicer štiri mestne svetnike, DeSUS dva, LDS pa enega.

Izvoljenega župana pa ob večinski zastopanosti Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu čaka predvsem soočenje z zadolženostjo mestne blagajne. Ob koncu tretjega četrtletja lani je bilo mesto skupaj z javnimi zavodi, javnim holdingom in mestnim stanovanjskim skladom zadolženo za okoli 164 milijonov evrov, letos pa na novo načrtujejo osem milijonov evrov zadolževanja. Po sprejetem rebalansu mestnega proračuna letos v primerjavi s preteklimi leti sicer načrtujejo manj investicij. Varčevalno naravnan proračun tako novemu ali staremu županu verjetno ne bo dajal veliko prostora za nove naložbe.

Izzivi čakajo župana Slovenj Gradca in Krškega

Naložbe, ki bi prispevale k zagonu gospodarstva, pa so bile ena pomembnejših tem v volilni kampanji v Slovenj Gradcu. Tam se bosta za naslednika Matjaža Zanoškarja v nedeljskem drugem krogu volitev pomerila neodvisna kandidata Ksandi Javornik in Andrej Čas. Obema kandidatoma je skupno prioritetno zavzemanje za pospešitev gospodarstva v občini, ki se po stečaju Prevent Globala avgusta leta 2010 počasi pobira. Zaradi stečajev podjetij v minulih dveh letih je namreč brez dela ostalo precej Slovenjgradčanov.

Z okoli 13-odstotno nezaposlenostjo se bo moral soočiti tudi novi župan Krškega. Kandidata Miran Stanko (SLS) in Cvetko Sršen (SDS), ki sta bila najuspešnejša v prvem krogu, tako poudarjata skrb za ustvarjanje novih delovnih mest in tudi skrb za otroško varstvo, šolstvo in šport ter ureditev mestne in cestne infrastrukture. Krško občino je sicer dolga leta vodil Franc Bogovič, ki je bil po vnovični izvolitvi za poslanca imenovan za ministra za kmetijstvo in okolje.

Nadomestne županske volitve so potrebne, ker je bilo 11 županov decembra lani izvoljenih za poslance. To so prve tovrstne volitve, odkar je začela veljati nezdružljivost županske in poslanske funkcije.

V desetih občinah od enajstih je prvi krog volitev potekal 11. marca, od tega so novega župana že v prvem krogu izvolili v polovici od teh občin. Metliko bo tako po novem vodil Darko Zevnik iz SD, ki je bil tudi edini kandidat. V Železnikih je bil za župana izvoljen Anton Luznar iz SLS, na Polzeli pa kandidat SDS Jože Kužnik. Z rekordnimi skoraj 79 odstotki glasov je v Radečah slavila Rafaela Pintarič iz Zveze za napredek Radeč in radeškega območja. Novega župana pa so dobili tudi v Mirni Peči, to je kandidat SDS Andrej Kastelic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.