Slovenija
2221 ogledov

V nekaterih lekarnah zmanjkalo hitrih testov. Iščemo odgovore.

samotestiranje Profimedia
Povpraševanje po hitrih testih za samotestiranje je veliko, ponekod jih tudi zmanjka.

Vlada je na seji 27. oktobra določila, da se bodo učenci, dijaki in študenti od 1. novembra testirali dvakrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih in sredah. Samotestiranje za učence je sicer neobvezno, a priporočilo po novem velja za učence vseh razredov. Zaradi večjega povpraševanja se je ponekod v lekarnah pojavila začasna nedosegljivost testov, ki pa je po besedah sogovornikov vedno kratkotrajne narave.

Kot pojasnjujejo na Lekarniški zbornici Slovenije, so se s podobnimi težavami pri dobavah letos že soočali. ''Zgodilo se je podobno kot konec avgusta – močno se je povečala poraba, a so se težave odpravile v dnevu do dveh. Konkretnih informacij o večjem pomanjkanju iz lekarn trenutno ni,'' so pojasnili v lekarniški zbornici.

Kot so izpostavili, je bila sprememba glede testiranja uvedena hitro, zato je bilo časa za prilagoditev malo, kljub temu da so lekarne imele večje zaloge testov. Težje je namreč oceniti konkretne potrebe v več kot 340 lekarnah.

Upad števila testov se sanira hitro

Iz javnega zavoda Mestne lekarne so potrdili informacijo, da ponekod prihaja do nekoliko motene oskrbe, saj je bil odlok spremenjen iz četrtka na petek, situacija pa je odvisna tudi od razmer pri dobaviteljih, ki se trudijo zagotoviti čim več testov. ''Vendar teh težav nimajo vse lekarne. Kjer so težave, se stvari uredijo v enem dnevu. Priporočamo, da ljudje v tem primeru obiščejo sosednjo lekarno,'' so sporočili iz Mestnih lekarn.

Lekarne v javnem zavodu so namreč povezane in koordinirano nadzirajo zaloge testov po vseh enotah. ''Tako se testi pošljejo v lekarne, kjer jih primanjkuje, in tja usmerimo tudi paciente,'' so zagotovili in dodali, da so testi vedno nekje na voljo.

Da so zaloge odvisne od dobaviteljev, potrjujejo tudi v Lekarnah Maribor. ''Zaradi izredno velikega povpraševanja morda za krajši čas v kateri od lekarn HAG testov zmanjka, vendar jih sproti nabavljamo. Trudimo se, da vzdržujemo optimalne zaloge, kar je večinoma odvisno od naših dobaviteljev,'' so sporočili iz Lekarn Maribor.

Dobave testov so namreč po besedah sogovornikov odvisne od globalnih razmer, kjer se povpraševanje povečuje: ''Če pride na strani uvoznikov do pomanjkanja, gre za višjo silo''' so sporočili iz lekarniške zbornice.

Kljub vsemu se morebitni upad števila testov sanira v nekaj urah ali dnevu. V Lekarniški zbornici so tako še zagotovili, da do širših pomanjkanj ne bo prišlo in da bodo trenutne težave v prihodnjih dneh sanirane.

Zaradi velikega povpraševanja občasno prihaja do kratkotrajnejših motenj tudi pri Lekarni Ljubljana, a so hitri testi za samotestiranje za uporabnike še na voljo.

''V prihodnje imamo predvidene nove dobave hitrih testov za vse, ki jih potrebujejo. Pri tem ne gre zgolj za učence, dijake in študente, ampak tudi za druge deležnike v gospodarstvu, javnih službah in druge,'' so zapisali. Kot so dodali, so do zdaj za osnovnošolce, dijake in študente izdali več kot 370.000 hitrih testov za samotestiranje, kar je malo več kot polovica vseh izdanih HAG testov skupaj v Lekarni Ljubljana.

Kako poteka samotestiranje šolarjev?

Prostovoljno se v domačem okolju samotestirajo le učenci in dijaki, ki niso preboleli covid-19 in tisti, ki so bolezen preboleli, a od nje minilo več kot 180 dni.

Obvezno in v prostorih izobraževalne ustanove pa se samotestirajo študenti, ki ne izpolnjujejo PCT pogoja. 

Teste za učence, dijake in študente z urejenim statusom je v lekarnah mogoče prevzeti brezplačno z veljavno kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičenca do testov (torej ne starševih) in potrdilom o statusu študenta. Vsak upravičenec lahko prevzame 10 testov mesečno. Stroške krije proračun.

Samotestiranje je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih. Rezultati testov samotestiranja niso veljavni za prehajanje meje, kot tudi ne za dokazovanje PCT pogojev, kjer so ti zahtevani.

V primeru, da je rezultat samotestiranja pozitiven, je ta rezultat potrebno potrditi še s PCR testiranjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • suineg7878 20:19 03.november 2021.

    Odgovor starsem je sledec. PRENEHAJTE zganjat tiranijo nad svojimi otroci. Ta test je TEST, da se iz prostovoljnega preide na obvezno in naprej na pogojevanje s cepljenjem. Zakaj je Pfizer v otrosko cepivo dodal zdravilo za regulacijo srcnega utripa?!!!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 18:16 03.november 2021.

    Ti testi imajo natančnost kovanca ,,cifra - grb..Pa to ni hec, ampak v resnici je zanesljivost 48%..Testiranje s takšnimi testi zaradi lažnega občutka varnosti škodi boju s Corono..

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 16:25 03.november 2021.

    Kaj rabimo. Več plastike v smeteh.