Slovenija
26 ogledov

V nevarnosti tudi Velika Britanija?

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Grška dolžniška kriza se širi "kot Ebola" in Evropa mora takoj reagirati in zavarovati stabilnost finančnega trga, opozarja Organizacija za sodelovanje in razvoj v Evropi (OECD).

Po pisanju britanskega časnika Daily Telegraph britanski ekonomisti opozarjajo, da bi se lahko kriza iz Grčije prenesla tudi v Veliko Britanijo, če prihodnja vlada ne bo sprejela drastičnih ukrepov za zajezitev javnofinančnega dolga.

Opozarjajo tudi, da se bodo špekulanti in hedge skladi usmerili na šibke evropske ekonomije "podobno kot so to storili pri banka v času finančne krize".

OECD: Grška kriza se širi "kot Ebola"
"Sedaj ni vprašanje nevarnosti, da bi se kriza razširila; to se je že začelo," je dejal generalni sekretar OECD Angel Gurria.

"To je kot Ebola. Ko ugotoviš, da jo imaš, ti morajo odstraniti noge, če še želiš preživeti,"
še pravi in dodaja, da je kriza "grožnja za stabilnost finančnega sistema".

Pomoč bi lahko segla do 120 milijard evrov

Generalni direktor MDS Dominique Strauss-Kahn je dejal, da bi Grčija v naslednjih treh letih potrebovala do 120 milijard evrov.

Nemška vlada pa naj bi razpravljala o scenariju, da bo Grčija že letos potrebovala več od predvidenih 45 milijard evrov.

Alistair Darling, poslanec britanskega parlamenta, pa je dejal, da morajo države z evrom "nujno" doseči dogovor glede rešitve Grčije, če ne želijo tvegati še večjih padcev tečajev na borzi. Vrednost evra namreč že drsi tečaju 1,30 dolarja.

Poleg tega pa se je treba tudi izogniti nevarnosti, da bi se kriza preselila še na Portugalsko, Španijo in Irsko.

Financial Times: MDS bo zvišal pomoč Grčiji
Po pisanju britanskega časnika Financial Times Mednarodni denarni sklad (MDS) razmišlja o zvišanju pomoči Grčiji za 10 milijard evrov.

Če se bodo v MDS odločili za povečanje svojega deleža v mehanizmu, bodo morale države z evrom prav tako povečati obseg posojil Grčiji.

Spomnimo, da je MDS Grčiji že ponudil 15 milijard evrov pomoči pri zmanjševanju 45 milijard evrov vrednega javnofinančnega dolga.

Obrestne mere poskočile
Sicer pa so se obrestne mere za grške državne obveznice po torkovi oceni bonitetne hiše Standart & Poor's danes zvišale na 10,149 odstotka in dosegle nov rekord.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Portugalci: Ne moremo se primerjati z Grčijo

Portugalska vlada in opozicija sta se v strahu pred širjenjem grške javnofinančne krize odločili združiti moči in skupaj poiskati rešitve za zmanjšanje visokega javnofinančnega primanjkljaja, s katerim se spopada Portugalska.

To je pozitivno vplivalo na portugalski borzni trg, ki je ob začetku trgovanja beležil velike izgube. V Lizboni sicer vztrajajo, da grške javnofinančne krize ne gre primerjati s težavami Portugalske.

"Večina se strinja, da sta Portugalska in Grčija dve različni realnosti,"
je v torek dejal portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.