Slovenija
34 ogledov

V NLB je Voljča zanimal zlasti golf

Pokojni Niko Kavčič je sprva podpiral Voljča, potem pa je bil nad njim razočaran.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Operacija Merkur. Tako se je (po spominu) imenoval projekt, s katerim naj bi pripeljali Marka Voljča leta 1992 na čelo slovenske vlade.

S projektom povezujejo pokojnega Nika Kavčiča, starosto slovenskega bančništva. Voljč je bil pred tem v Svetovni banki in, kot je znano, ni zamenjal takratnega premierja Lojzeta Peterleta, pač pa je nekaj kasneje prevzel vodenje NLB.

Kavčič je Voljča v NLB sprva močno podpiral, vendar je njegova podpora sčasoma upadala. Med drugim tudi zato, ker se je Voljč odločil za lagodno življenje v banki. Veliko se je ukvarjal z golfom in včasih so ga opazili že popoldne na igrišču v Lipici. Golf je v Voljčevih časih postal prava obsesija vodilnega bančnega kadra, ki je bolj kot o bančnih rezultatih razmišljal o svojih golfističnih dosežkih.

Voljčeva banka je poleg tega za tiste čase razkošno opremila pisarne vodilnih in uvedla radodarne sejnine. Niko Kavčič pa ni maral razkošja – spomnimo se, kako je kritiziral uhane Katarine Kresal. Tudi zato je Kavčičeva podpora Voljču plahnela. In splahnela.

Voljč je pomenil za Nika Kavčiča veliko razočaranje, so ugotavljali bankirji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.