Slovenija
38076 ogledov

Konec neke dobe za bančne uporabnike

laptop računalnik Profimedia
NLB z današnjim dnem ukinja možnost vstopa v spletno banko Klik z digitalnim spletnim potrdilom, po domače certifikatom.

Gre za konec nekega obdobja, saj je bil vstop s certifikatom možen od začetka Klika pred več kot dvajsetimi leti, dolgo je bil edina možnost, pred nekaj leti pa so z uvedbo mobilne banke omogočili tudi vstop z enkratnim geslom (OTP), ki ga je ustvari mobilna aplikacija Klikin. V tem primeru se lahko na spletno banko prijaviš s katerega koli računalnika, ne le z domačega, na katerem imaš nameščen certifikat.

Na NLB pravijo, da je generator enkratnih gesel "bolj enostaven za uporabo, popolnoma brezplačen, NLB Klik pa je tako na voljo s katerekoli naprave, predvsem pa je bolj varen". In prav varnost so postavili na prvo mesto, pravijo.

Na NLB so pojasnili, da v Klik s certifikatom vstopa še manj kot pet odstotkov strank, pri njihovem številu strank naj bi šlo za okrog deset tisoč ljudi. Kaj lahko storijo vsi ti, ki pametnega mobilnega telefona nimajo?

Alternativa mobilnemu telefonu videoklic ali bankomat

"Strankam, ki pa pametnega telefona ne želijo ali ne morejo uporabljati, nudimo telefonsko banko in vse storitve v mreži naših poslovalnic, pa Kontaktni center, ki edini v Sloveniji deluje vse dni v letu, 24/7 in omogoča uporabo videoklica, s katerim se je moč identificirati in opraviti marsikatero storitev. Predvsem pa jim je na voljo najširša mreža bankomatov v Sloveniji, ki omogoča poleg dviga gotovine, tudi polog in plačilo položnic. Pri tem velja posebej poudariti, da smo s 1. majem znižali provizijo za plačilo položnic na BA in je enaka kot plačilo položnice prek spletne banke tj. 0,40 evra. Slednje bo gotovo dodatno prispevalo k še večji uporabi kot alternativne poti za plačilo položnic," so odgovorili na NLB.

V NLB so že večkrat napovedali konec možnosti vstopa z digitalnim certifikatom, a nato ukinitev preložili, tokrat pa je zadeva dokončna. Za storitve eUprave je sicer digitalno spletno potrdilo še vedno ključno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 12:02 05.maj 2021.

    "...predvsem pa je bolj varen" Torej so le priznali, da certifikat le ni bil tako varen.