Slovenija
77953 ogledov

Pozor: V teh krajih v noči na petek sneg do nižin, nato pa ...

Mraz, zima in termometer Profimedia
Marsikje se bo meja sneženja spustila do nižin.

"Še teden dni in bomo zakorakali v meteorološko zimo," spominjajo vremenoslovci portala Ciklon.si. Temu primerno bo tudi vreme, napovedujejo. Kot napovedujejo, bo prvi "poizkus" novembrskega sneženja deloma uspešen, saj se bo marsikje meja sneženja spustila do nižin. 

Največ možnosti za sneženje do nižin sprva na severovzhodu države

Trenutno smo sicer v območju visokega zračnega pritiska, a to bo že jutri oslabelo - le še na severovzhodu bo deloma sončno, drugod bo oblačno, padavine pa se bodo popoldne od jugozahoda postopno razširile tudi nad osrednjo Slovenijo. V noči na petek bodo po njihovi prognozi zajele vso Slovenijo. Od severa nas bo dosegel hladnejši zrak. A snega še ne bo povsod - meja sneženja bo sprva okoli 1800 metrov, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C, na Primorskem do 13 °C.

V petek bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo, pogosteje na zahodu, največ možnosti za sneženje do nižin pa bo po napovedih vremenoslovcev imel severovzhodni del Slovenije. Tam se bo meja sneženja spustila tudi do 300 metrov. Proti zahodnemu delu Slovenije bo meja sneženja višja, tja do 1200 metrov. "Ob morju bo pihal šibak jugo, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C, na Primorskem do 12 °C," dodajajo.

V soboto bo zelo hladno

V soboto bo oblačno, občasno bo deževalo, "ni izključeno, da bo na severovzhodu tudi občasno snežilo, kajti zjutraj nas bo dosegel najhladnejši zrak". Nato pa se bo v višinah ogrelo in meja sneženja se bo spet dvignila, več dežja pričakujejo na zahodu. Na Primorskem se bo spet ogrelo do 13 stopinj Celzija, drugod pa bodo najvišje temperature med 4 °C in 9 °C.

V noči na nedeljo pa se bo po njihovih napovedih nad Genovskim zalivom poglobilo novo ciklonsko območje, ki se bo pomikalo proti Balkanu. "Padavine se bodo spet okrepile, meja sneženja se bo spustila na okoli 700 metrov, padavine bodo čez dan večinoma ponehale." Vetrovno bo - ponekod bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna burja.

Že v noči na ponedeljek sneg do nižin v notranjosti države

V noči na ponedeljek se bodo predvidoma padavine spet okrepile, po nižinah v notranjosti bo snežilo, na Primorskem pa deževalo. A popoldan bodo padavine povsod ponehale, čeprav bo še vedno razmeroma hladno - najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 8 °C.

Padavin nato vsaj do četrtka najbrž ne bo. "Tja do 10. decembra ostaja slika nespremenjena, čaka nas precej dinamično vreme, blokada nad severnim Atlantikom bo vztrajala še naprej. Dokaj pogosti pa bodo prodori mrzlega arktičnega zraka proti Sredozemlju," še napovedujejo na portalu Ciklon.si

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • molka 16:43 24.november 2021.

    nesposobna srednjeročna tako kot lansko leto, same lazi