Slovenija
43 ogledov

V Novi Gorici včeraj 36,5, gremo proti 39 stopinjam Celzija

vročina Anže Petkovšek
Včeraj je bilo najbolj vroče na območju goriške, v Ljubljani je bila najvišja včerajšnja izmerjena temperatura 33,1. V četrtek se bodo temperature povzpele tudi do 39 stopinj.

"Danes se bo v primerjavi z včeraj malo zvišalo, pa tudi malo premešalo, torej ni nujno, da bo najbolj vroče danes spet v Novi Gorici, lahko da bo kje drugje, vendar današnje temperature bodo na splošno nekje do 36 stopinj," je za naš portal povedal Jure Cedilnik z Arsa.

Cedilnik dodaja, da bo jutri od 32 do 38 stopinj Celzija. "Težko rečem, kje bo najbolj vroče, vendar običajno so najtoplejši kraji kje v Posavju, v osrednji Sloveniji in na Goriškem. Verjetno, da bo jutri spet ravno Nova Gorica med najtoplejšimi," napoveduje Cedilnik.

Pojutrišnjem bo podobno, v četrtek bo verjetno celo najvišja temperatura v tem vročinskem valu, lahko bi šlo tudi nad 38. "V glavnem bomo imeli od 33 do 39 stopinj Celzija," napovedujejo na Arsu.

Vikend bo "hladnejši"

V četrtek na Arsu napovedujejo nekaj malega ploh in neviht, in sicer predvsem na Štajerskem, kjer tudi ne bo tako zelo vroče. "V petek bo vročina nekoliko popustila, takrat bodo temperature tudi bolj podobne včerajšnjim, torej 33, 34 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo še malo hladneje," pravi Cedilnik in smeje doda, da naj tisto hladneje postavimo v narekovaje. Dodaja, da bo za konec tedna v večjem delu Slovenije morda celo pod 30 stopinj Celzija.

Poletje se vsekakor še ne bo poslovilo, bo pa malo bolj sveže, za konec tedna lahko pričakujemo tudi več ploh in neviht.

V prihodnjem tednu za zdaj ni videti kakih padavin, trend temperatur se bo po koncu tedna spet obrnil navzgor, torej spet nekoliko bolj vroče bo, vendar takšnih temperatur, kot jih bomo imeli jutri in v četrtek, za prihodnji teden Arso vendarle ne napoveduje.

Rekordi padajo

Letošnji julij bo, kot vse kaže, rekorden tako po številu vročih dni (dnevi, z najvišjo temperaturo nad 30 st. C), kot po povprečni mesečni temperaturi zraka. Doslej smo po Sloveniji večino tovrstnih rekordov zabeležili julija leta 2006, ko se je npr. v Ljubljani živo srebro v 18 dneh dvignilo nad 30 stopinj, povprečna mesečna temperatura zraka pa je bila 23.6 stopinj Celzija. Tisto leto se avgusta temperatura potem ni več dvignila nad 30 stopinj Celzija.

V prvih 19 dneh letošnjega julija smo v Ljubljani našteli že 16 vročih dni, predvidoma jih bo sledilo še najmanj 6. Podobne so razmere tudi drugod po državi. Rekordno število julijskih vročih dni bomo tako zabeležili v večjem delu države. Le za Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že sedaj precej visoki (na letališču Portorož 26, v Biljah pri Novi Gorici pa 27 vročih dni), bomo morali za potrditev novega rekorda počakati do konca meseca.

V zadnjih letih narašča tudi število dni, ko najvišja dnevna temperatura zraka preseže 35 stopinj Celzija. V najbolj vročih poletjih doslej je bilo takih »zelo vročih dni« v Ljubljani največ 11 (poleti 2013). Poletje 2003 jih je prineslo 8, poletje 2012 pa 7. Letos julija je bilo v Ljubljani doslej 5 takih dni, pričakujemo vsaj še 3.

Do sedaj je najdaljši in najbolj vroč vročinski val trajal od 26.7. do 9.8.2013. Takrat se je v Ljubljani 11-krat v obdobju 14 dni temperatura dvignila nad 35 stopinj Celzija, 8. avgusta 2013 pa so padli tudi številni absolutni temperaturni rekordi po Sloveniji. V trenutnem vročinskem valu so absolutni temperaturni rekordi malo verjetni, dosedaj je bilo najbolj vroče v Črnomlju, kjer so 19. julija izmerili 37.3 stopinje Celzija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.