Slovenija
475 ogledov

V obtoku ponarejeni bankovci

denar upokojenec Profimedia
Policisti PU Koper so na začetku letošnjega leta obravnavali že 34 kaznivih dejanj ponarejanja denarja.

Koprski policisti poročajo, da je bilo konec leta 2019 in v začetku letošnjega leta unovčenih več ponarejenih bankovcev, predvsem vrednosti 100 evrov in 50 evrov. Največ unovčitev ponaredkov so zaznali na območju Obale, predvsem v Kopru z okolico, v Izoli in Portorožo, nekaj pa tudi na območju Krasa.

V januarju letos so obravnavali že 34 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, v decembru lani pa 23 takšnih kaznivih dejanj. Ugotavljajo, da so bili ponaredki unovčeni predvsem na bencinskih servisih, gostinskih lokalih, trgovinah in pri stanodajalcih. Da gre za ponaredek pa je bilo ugotovljeno šele na bankah, kjer so prejeli gotovino.

Občane in vse zaposlene v različnih podjetjih, ki poslujejo z gotovino, zato opozarjajo, "naj bodo pozorni na morebitne poskuse unovčitev ponarejenih bankovcev, vsak bankovec, za katerega obstaja sum, da je ponarejen, naj preverijo, ob ugotovljenem ponaredku pa obvezno obvestijo policijo na interventno številko 113". Dodajo še, naj posebej skrbno na napravah za ugotavljanje ponaredkov vse bankovce preverjajo zaposleni v različnih podjetjih (bencinski servisi, trgovine, lokali), ki poslujejo z gotovino.

Bankovec za 50 evrov | Avtor:  Evropska centralna banka Evropska centralna banka
Eurobankovci so namreč zaščiteni z vrsto zaščitnih elementov., ki pomagajo, da pristnost bankovcev prepoznamo že na pogled. Pomembno je, da se ga preveri na otip (mora se čutiti reliefni tisk), pogled (vodni znak, varnostna nitka in sestavljene številke morajo biti jasno vidni s sprednje in hrbtne pristne strani), nagib (na sprednji strani bankovcev za 5, 10 in 20 evrov je vidna spreminjajoča se podoba na srebrni hologramski foliji, na hrbtni strani bankovcev za 50, 100, 200 in 500 evrov pa zlatorumen trak. Eurobankovci imajo tudi vrsto dodatnih zaščitnih elementov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.