Slovenija
3886 ogledov

V odstavljanje slovenske direktorice se je vmešala Evropska komisija

Serverji
1/3
Profimedias
Svet agencije za elektronske komunikacije, torej nadzorni organ agencije Akos, bi na vsak način rad razrešil direktorico Tanjo Muha, a za to nima pravne podlage. V razreševanje se je zato vpletla tudi Evropska komisija oziroma njen direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo.

"Pišem Vam v zvezi s tem, da dobim pojasnila na podlagi nedavne izjave Sveta Agencije za komunikacije in storitve, na katero so me opozorili in za katero se zdi, da soglasno predlaga vladi Republike Slovenije razrešitev direktorice agencije Akos, tj. ge. Tanja Muha," je v pismu vladi zapisal generalni direktor Roberto Viola.

Viola poudarja, da je neodvisnost nacionalnih regulativnih organov, pristojnih za elektronske komunikacije, ključnega pomena za zagotavljanje učinkovitejše regulacije, zato morajo države članice imeti določena pravila glede razlogov za razrešitev vodje nacionalnega regulativnega organa, da se odpravi kakršen koli dvom v neodvisnost tega organa in v njegovo neodvisnost od zunanjih dejavnikov.

Zakon o elektronskih komunikacijah predvideva, da lahko vlada direktorja Akosa razreši le na lastno pobudo oziroma na predlog sveta agencije, če za to obstajajo utemeljeni razlogi (če to zahteva sam, če ne izpolnjuje več pogojev za imenovanje, če trajno izgubi delovno zmožnost za opravljanje dela na mestu direktorja in če poziv za razrešitev da Računsko sodišče).

Prav tako je treba direktorja o razlogih pred predčasno odpovedjo obvestiti in mu dati možnost, da se nanje odzove. Odpoved mora biti vročena z upravno odločbo, v kateri morajo biti navedeni razlogi, razrešeni direktor pa ima pravico do sodnega varstva.

Serverji | Avtor: Profimedias Profimedias
Viola v pismu vladi izraža skrb, ali je vlada morda že začela postopek razrešitve, sprašuje pa tudi, če ga šele namerava začeti in v skladu s katerimi določili zakona bo to storila.

Z ministrstva za javno upravo, pod okrilje katerega sodi delovanje Akosa, so nam sporočili, da so pismo Evropske komisije prejeli. "Odgovor se še oblikuje. Medijem oziroma javnosti bo na voljo, ko ga prejme naslovnik," so nam skopo povedali.

Pri tem so še dodali, da s strani sveta Akosa pisnega odpravka predloga za razrešitev direktorice Akosa še niso prejeli in v zvezi s tem ne vodijo nobenega postopka.

akos | Avtor:
Vodstvo Akosa medtem poudarja, da svet nima zakonske osnove za razrešitev direktorice Tanje Muha. Še več, šli so v protinapad. Člane sveta so prijavili komisiji za preprečevanje korupcije, zoper njih so napovedali tudi tožbe.

Na seji sveta Akosa, kjer so sprejeli odločitev, da bodo direktorico razrešili, je bil po trditvah Muhe namreč prisoten tudi odvetnik Urban Vrtačnik, ki je s člani sveta in ob pomoči slovenskega medijskega mogotca Lea Oblaka, lastnika številnih medijskih hiš, iskal pravne podlage za njeno razrešitev.

A ker je Vrtačnik tudi Oblakov odvetnik, ki z Akosom na sodišču razrešuje kopico sporov, so vodstvu agencije prepričani, da gre za navzkrižje interesov in poskus nedovoljenega vplivanja na člane sveta agencije.

Po naših informacijah pa naj bi bil v svetu Akosa sporen tudi mandat Mirana Ribiča. Ribič je namreč državni svetnik in mestni svetnik v občini Vrhnika, zakon o elektronskih komunikacijah pa funkcionarjem prepoveduje članstvo v svetu Akosa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • pika43 15:39 27.oktober 2018.

    res.no imam enake izkusnje z akos kot ti.lapanje, farbanje, sploh s strani imenovane. zgodbice zna plest kot pravljicar.in magistrica uprave?!akos nasploh pa nima crke n od neodvisnosti.naj dajo strokovnjaka za direktorja in neclana stranke.si upajo?

  • res.no 10:29 27.oktober 2018.

    naj bo srečna direktorica, da kljub ravnanju, ki ga je naredila, se vedno bo imela službo tam... kar je za moje pojme groza in bi moralo biti nedopustno. se strinjam, da jo odstavijo takoj. Bravo svetu Akosa!

  • tomaz 10:23 27.oktober 2018.

    Testne frekvence so samo izgovor za druge interese nekoga, ki mu je direktorica trn v peti. Testne frekvence dobi vsak, ki jo potrebuje za neko časovno omejeno testiranje in sploh ni problem, tudi sam sem jo nekoč dobil za nek ...prikaži večil za nek projekt. Interes Akosa je, da ima o tem evidenco, ker je splošno znano, da je še več tistih, ki za testno frekvenco sploh ne zaprosijo in teste opravljajo na črno. Problem je v tem, da je AKOs regulator na področju medijev in to je edini vzrok.