Slovenija
41 ogledov

V osnutku tudi o zdravstvu

slovenija 13.03.13, Erjavec, Luksic, Bratusek, Virant, koalicija, levica, podpis Anže Petkovšek
Koalicija si je za prioritete do konca mandata postavila zagon gospodarstva, pametnejše črpanje evropskih sredstev, reformo javnega zdravstva in okrepitev Slovenije s trajnostno rabo naravnih virov.

V 28 strani dolgem osnutku, ki ga je pridobila STA, je najprej navedeno, katere naloge so do sedaj uspeli izpolniti. Med njimi so umiritev političnih strasti v državi, uravnoteženje javnih financ, ustanovitev Slovenskega državnega holdinga za upravljanje premoženja. Prav tako navajajo, da so banke rešili slabih terjatev, ter da se borijo proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

Pri zagonu gospodarstva nameravajo krepiti konkurenčnost in izboljšati poslovno okolje, zeleno razvojno politiko, infrastrukturne projekte in nova delovna mesta.

V osnutku novega dogovora o sodelovanju ugotavljajo tudi, da Slovenija zamuja s pripravo izvedbenih in drugih dokumentov za črpanje sredstev finančne perspektive 2014-2020, kakovost gradiv pa ne ustreza visokim razvojnim ambicijam. Zato to področje zahteva ustrezne organizacijske spremembe, angažma najboljših domačih in tujih kadrov ter široko družbeno soglasje o prioritetah. Kot je že včeraj napovedala premierka Alenka Bratušek, se področje črpanja evropskih sredstev in urad za mladino selita pod njeno okrilje.

Načrtujejo zdravstveno reformo

V osnutku so za letos predvideni sprejeti interventni ukrepi za stabilizacijo javne zdravstvene blagajne. Koalicijski partnerji načrtujejo tudi reformo, ki bo jasno ločila med javnim in zasebnim zdravstvom, krepila zdravstveno varstvo na primarni ravni z nadaljevanjem uvajanja referenčnih in učnih ambulant, sistemsko povečala finančno vzdržnost sistema zdravstvenega varstva in s preventivnimi programi promovirala zdrav način življenja. Za pripravo zdravstvene reforme naj bi oblikovali reformni svet kot posvetovalni organ vlade.
 

Gospodarstvo bi naslonili na naravne vire

Aktualna koalicija v osnutku ugotavlja še, da Slovenija potrebuje zeleni razvojni preboj. Poleg jasne gospodarske naslonitve na naravne vire želijo zmanjšati okoljske vplive in povečati vrednosti njihove uporabe, zagnati malo gradbeništvo preko energetske sanacije stavb in prepovedati privatizacijo naravnih virov, ki so javne dobrine. Prav tako je njihova prioriteta pametno gospodarjenje, ki bo ohranjalo poseljenost podeželja in omogočalo njegov gospodarski razvoj.

Nič o UTD

Čeprav naj bi bila sprva predvidena zaveza koalicije tudi preučitev, kaj bi pomenila uvedba univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), tega v trenutni osnutek nove pogodbe o sodelovanju niso zapisali. Je pa v pridobljenem osnutku zapisana namera o neodvisni reviziji projekta Teš 6 in ugotavljanju krivcev za vedno nove podražitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.