Slovenija
61 ogledov

"V pasti NKBM večina vlagateljev"

Leta 2007 smo Slovenci množično kupovali delnice NKBM. Marsikateremu malemu deln Žurnal24 main
Javna prodaja. Vložek 109 tisoč vlagateljev skoraj izpuhtel. Delnice takrat vredne 27, danes 10 evrov.
Kje bi izgubili več in kje manj?

Če bi enako količino denarja vlagatelj namesto v NKBM vložil v Gorenje, Luko Koper, Petrol ali Telekom Slovenije, bi bila oportunitetna izguba do danes še večja (71-odstotna). Za “boljši” nakup bi se izkazala le Krka, ki je danes vredna 49 odstotkov manj kot 10. decembra 2007, ko se je začelo trgovanje z delnico NKBM.

Nedonosno. “Pred tremi leti sem povedal, da je delnica Nove KBM (NKBM) lahko odlična naložbena priložnost, lahko pa je tudi past. In danes v tej pasti sedi večina vlagateljev.” Tako je rezultate prve javne prodaje delnic NKBM, ki se je začela na današnji dan pred tremi leti, pokomentiral neodvisni finančni svetovalec Samo Lubej. V javni prodaji leta 2007 je delnice kupilo več kot 109 tisoč malih vlagateljev, velika večina pa se ni odločila za prodajo, ugotavljajo pri NKBM.

Dokupiti? Ne, hvala.
Delnica mariborske banke je včerajšnji trgovalni dan končala pri povprečni ceni 10,49 evra za delnico. Spomnimo, v javni prodaji je bilo treba za eno odšteti 27 evrov ali 2,5-krat več, kot stane danes. Je trenutek pravi za nakup?

Neodvisna finančna svetovalca Samo Lubej in Simon Mastnak nakup kljub popustu odsvetujeta. “Najpomembnejše je, da vlagatelji pozabijo, po kateri ceni so delnico kupili, in se osredotočijo izključno na to, kaj lahko od naložbe v delnice pričakujejo v prihodnje,” priporoča Mastnak, ki danes pri vlaganju v finančne delnice opozarja predvsem na precejšnje tveganje. Lubej opaža, da so “kazalniki za NKBM sicer ugodni, a sta celotna panoga in celoten poslovni prostor, v katerem banka deluje, v krizi. Delnic zato ne bi dokupoval.

27 € – toliko je bilo treba za delnico odšteti novembra 2007 v dokapitalizaciji,

12 – 19. november 2008,

13 – 19. november 2009,

10 – cena delnice NKBM včeraj.

Pozabite na 40 evrov
Zgolj zaradi poslovanja banke delnica zlepa ne bo zlezla do 40 evrov,” meni Lubej. Dodaja, da bi do tega lahko v nekem doglednem času prišlo zgolj v primeru prevzema: “Glede na večinsko lastništvo države, kjer so odločitve v rokah politikov, pa se tukaj nikoli ne ve.” Po mnenju Mastnaka pa vrednost 40 evrov za delnico ne bo dosežena niti v naslednjih štirih letih.

Kdo je iztržil največ
Z delnicami NKBM je zaslužila tista peščica vlagateljev, ki so delnice prodajali v prvih dneh po vstopu na borzo. Najvišji posel je bil sklenjen decembra 2007 pri ceni 44,49 evra za delnico. Vsi delničarji, ki so na isti dan prodali delnice, so iztržili vsaj 42,9 evra na delnico. V primerjavi z nakupno ceno iz javne prodaje je bil zaslužek torej skoraj 60 odstotkov (pred davki). Leta 2008 je začela delnica neustavljivo padati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.