Slovenija
61 ogledov

V Piranu močna nevihta s trombo

Vodna tromba
1/4
Izidor Jug
Na koprski izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje so se odzvali na osem klicev na pomoč.

Nevihta je danes udarila po slovenski Istri, na območju Pirana in Bernardina pa poročajo celo o vodni trombi – ta nastane nad toplimi vodnimi površinami in je na videz podobna tornadu, le da so njeni vetrovi manj uničujoči.

Na upravi RS za reševanje so se odzvali na osem klicev na pomoč. Med drugim so jih obvestili, da sta v nevarnosti dva plavalca na Punti v Piranu, a sta se potem kar sama rešila na kopno. Na Belokriški in Lepi cesti v Portorožu je zaradi močnega vetra (vetroloma) na cestišče naneslo vejevje.

Na Ulici borcev NOB v Piranu je na gradbišču zasut hudournik. Na Fornačah na Bernardinu se je zaradi sunka vetra poškodoval dimnik, ki je ogrožal mimoidoče. Na Smrekarjevi ulici v Izoli pa je zaradi odprte strehe voda zalila stanovanje. Na Ankaranski cesti v Kopru pa so gasilci iz blata izvlekli avtomobil, na katerem pa ni bilo škode.

Šipa na bazen

"V Grand hotelu Bernardin se je poškodovalo kar nekaj okenskih stekel, med drugim se je zrušila šipa na notranji bazen, a je bil na sreči prazen,“ je povedala Petra Zabukovec iz Hotelov Bernardin. "Zdaj smo območje zavarovali,“ je zagotovila.

Razmere so se za zdaj umirile. 

Trombe vse pogosteje

"Ne vem, ali je bila ena vodna tromba ali sta bili dve, dejstvo je, da so priče videle, kako je iz morja udarilo proti kopnemu, na območju Fornač,“ je povedal Alen Radojkovič iz Okolja Piran, ki si je ogledal škodo po današnjem neurju na območju Pirana in Bernardina. "Dvignilo je nekaj strešnikov, porušilo star dimnik, zaradi česar je bila potrebna intervencija gasilcev. Slišal sem, da so se porušili stropovi v nekaterih hišah, tudi na Morski biološki postaji Piran, kjer imajo sicer montažno konstrukcijo, pometalo je stole, senčnike, kontejnerje za smeti, poplavljeno je parkirišče,“ je našteval. "Taki mini tornadi so bili v preteklosti izjemno redki, zdaj pa se dogajajo vse pogosteje,“ zaskrbljeno sklene. Škode za zdaj še ne morejo oceniti.

Če bi z nami radi delili fotografije današnjih posledic neviht ali vetra, to lahko storite preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.