Slovenija
34 ogledov

V podporo si danes zavihajte hlačnico

Z izkupičkom od prodanih zamaškov bodo Simonu kupili protezi, ki ju potrebuje po Facebook
Danes je mednarodni dan ozaveščenosti in pomoči v boju proti protipehotnim minam, ki še vedno vsako leto terjajo več tisoč žrtev. Še vedno odmeva primer nesreče, ko je padalec Simon Vogrinec izgubil obe nogi. Za pomoč žrtvam min si aktivno prizadeva tudi Slovenija, ki se je letos priključila mednarodni kampanji "Posodi svojo nogo".

Problem protipehotnih min je danes prisoten v več kot 70 državah po svetu, vsako leto pa terja 4.000 novih žrtev, je opozoril direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti Dorijan Maršič. Po njegovih besedah je to velik problem tako za posameznika kot skupnost v celoti, saj gre za trajno pohabljanje žrtev in dolgotrajno pohabljanje posameznih območij in držav.

Seznanjanju javnosti o nevarnosti protipehotnih min in boju za njihovo prepoved je namenjena tudi mednarodna kampanja za prepoved protipehotnih min, poimenovana Posodi svojo nogo (Lend Your Leg), ki se izvaja v 138 državah sveta.

Kampanji se je v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem z akcijo "Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min" pridružil tudi ITF. Kampanja bo vrhunec dosegla z današnjim dobrodelnim koncertom v Kopru.

Del zbranih sredstev bo šel 28-letnem padalcu Simonu Vogrincu, ki je oktobra lani v eksploziji mine na Jahorini v Bosni izgubil obe nogi.

Mednarodno akcijo podirajo imena tako iz politike kot športa: vse od generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna pa do vratarja Real Madrida Ikerja Casillasa.

Izdelava in uporaba protipehotnih min prepovedana

V Združenih narodih si sicer prizadevajo za popolno prepoved protipehotnih min. Le tako bi po njihovem mnenju lahko dokončno preprečili tragedije, ki jih vsako leto povzročajo ta eksplozivna sredstva. Prav zato je bila v kanadski Ottawi sklenjena posebna pogodba, ki v celoti prepoveduje uporabo in izdelavo teh min, doslej pa se je pogodbi zavezalo 159 držav, tudi Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.