Slovenija
235100 ogledov

V ponedeljek nakazilo, znesek bo mnoge presenetil

Novice: Jutri bo vsak tretji državljan na svoj račun prejel letni dodatek - denar evro bankovci štetje denarja Profimedia
V ponedeljek bodo upokojenci prejeli zvišane oziroma izredno usklajene pokojnine. Tokrat bo povišica različna glede na čas upokojitve.

Gre za popravo krivic. Zaradi Zujfa se pokojnine nekaj časa niso usklajevale, tako kot bi se skladno s pokojninskim zakonom morale, nato pa je sledila serija izrednih uskladitev. Tisti upokojenci, ki so se upokojili po obdobju zamrznitve, so bili tako na boljšem, tisti, ki so se prej, pa na slabšem.

Pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, se bodo tako zvišale za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse druge pa za odstotek.

Pri 800 evrih pokojnine to pomeni, da bodo "stari" upokojenci dobili 28 evrov višjo pokojnino, novi (po 2011) pa le osem. Kakšne so razlike pri različni višini pokojnin, si lahko ogledate spodaj.

Usklajena najnižja pokojnina znaša 282,36 evra, zagotovljena pokojnina 626,20 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 392,43 evra.

To pa ne bo prvič, da uskladitev pokojnine ne bo enaka za vse. "Če pogledamo že obdobje zadnjih dobrih dvajsetih let, lahko ugotovimo, da so se v letih od 2001 do 2011 v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pokojnine usklajevale različno glede na datum uveljavitve pravice, pri tem pa so bile razlike med različnimi odstotki uskladitev pokojnin manjše kot v primeru dodatnih uskladitev pokojnin od 1. januarja 2022. Razlog za različno uskladitev pokojnin je bil zagotavljanje enakopravnega položaja med vsemi upokojenci zaradi nižjega vrednotenja pokojninske dobe po ZPIZ-1 v primerjavi s tistim, veljavnim do 31. decembra 1999," so nam pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

"V skladu s 151. členom ZPIZ-1 se je pri izvedbi prve uskladitve pokojnin v tekočem letu zaradi zagotovitve enakopravnega položaja med upokojenci, ki so se upokojili v različnih obdobjih, opravila uskladitev med pokojninami, uveljavljenimi v tekočem letu in pred tem uveljavljenimi pokojninami. Odstotek uskladitve, izračunan za pokojnine, uveljavljene v tekočem letu, se je za pred tem uveljavljene pokojnine znižal za toliko, kolikor je bila odmerna stopnja za 40 let pokojninske dobe moškega v predhodnem koledarskem letu večja od odmerne stopnje v tekočem koledarskem letu. Tako je npr. v letu 1999 odmerna stopnja za 40 let pokojninske dobe za moškega znašala 85%, v letu 2000 pa 84,5%. Razlika med tema dvema odmernima stopnjama je znašala 0,6% in za toliko je bila uskladitev pokojnin, uveljavljenih do 31. decembra 1999, ki je od 1. februarja 2001 (ko je bilo treba uskladitev po 151. členu ZPIZ-1 prvič izvesti) znašala 4,8%, nižja od uskladitve pokojnin, uveljavljenih v letu 2000, ki je znašala 5,4% (Sklep o uskladitvi pokojnin od 1. februarja 2001 – Ur. l. RS, št. 12/01)," so pojasnili. 

Kmalu še eno, visoko zvišanje pokojnin

Že naslednji mesec pa se obeta novo, redno zvišanje pokojnine, ki bo letos izjemno visoko, več kot štiriodstotno. Da bi določili končno številko povišanja, manjka še podatek o bruto plači za december.

Pokojnine se redno uskladijo za 60 odstotkov rasti plač in 40 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin. Inflacija bo prinesla 0,76-odstotno zvišanje pokojnin. Plače so od januarja do novembra zrasle za 6,5 odstotka, kar prinese 3,9-odstotno zvišanje pokojnin, skupaj torej 4,66 odstotno zvišanje.

Kaj bi prineslo 4,66-odstotno zvišanje pokojnine, si lahko ogledate spodaj.

Redno povišanje se bo poznalo pri februarski pokojnini, ki bi izplačana konec februarja, izvedeno pa bo izplačilo oziroma poračun tudi za januar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
 • Avatar Jinnilisa
  Jinnilisa 23:44 29.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • srecnii 18:19 29.januar 2022.

  obljubljal so sedaj pa so se spravli na starejše ljudi na prefinjen goljufiv način, upam d amladi ne bodo nasedli temu

 • Avatar zoo
  zoo 15:11 29.januar 2022.

  Vrnite tiste dve blagajne, ki ste jih ukradli v začetku nastajanja države Slovenije, ki to nikoli ni bila.

Sorodne novice