Slovenija
2371 ogledov

V ponedeljek začetek samotestiranja za dijake, tako bo potekalo

Janez Poklukar Vlada RS
Samotestiranje dijakov in učencev bo prostovoljno a priporočljivo.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da se bo samotestiranje dijakov na večini srednjih šol začelo v ponedeljek, na srednjih šolah, ki še niso popolnoma pripravljene pa teden dni kasneje.

Učitelji in ravnatelji zahtevali, da samotestiranje poteka doma

Samotestiranje dijakov bo potekalo doma."Ravnatelji osnovnih in srednjih šol močno soglašajo z uvedbo samotestiranja, s predpostavko, da se to dogaja v domačem okolju," pravi Pokukar in pojasnjuje, da se za to skriva tako v medicinskih, kot tudi tehničnih in logističnih razlogih.

"Zelo nerodno je, če kasneje ugotoviš, da je bil učenec pozitiven"

Dijaki so pred prihodom v šolo na avtobusih in sicer v stiku s sošolci, kar pomeni, da bi lahko dijak, ki je pozitiven, že pred prihodom v šolo okužbo prenesel. "Zelo nerodno je, če kasneje ugotoviš, da je bil učenec pozitiven," pravi Poklukar.
Poleg tega bi morali v šolah pripraviti sobo za izolacijo za tiste dijake, pri katerih bi bil test pozitiven, kjer bi počakali na starše, da jih odpeljejo na PCR test. 

Priprave na jesen, ko se lahko epidemija spet razširi

"Če učenec samotestranje opravi doma, se vsemu temu izognemo, dijak v šolo sporoči, da je pozitiven in počaka na starše, da ga peljejo na PCR test," pravi Poklukar. Samotestiranje ne bo obvezno, bo pa priporočljivo, pravi minister. Potekalo naj bi enkrat tedensko, ob ponedeljkih.
S tem naj bi se temeljito pripravili na jesen, ko bo morda širjenje virusa spet bolj aktivno, z ukrepom samotestiranja pa bi omogočili, da šole ostanejo odprte. 

Evropska agencija za zdravila je začela preučevat varnost in učinkovitost cepiva Pfizer za otroke nad 12 let. Poklukar pričakuje, da bo cepivo za mlajše odobreno že konec maja in bo tako junija že možno cepljenje. Učinkovitost in varnost cepiv za mlajše naj bi v prihodnje dokazali tudi drugi proizvajalci. 

Samotestiranje tudi v osnovnih šolah

Učenci zadnje triade osnovne šole se bodo začeli samotestirati konec maja oziroma v začetku junija, ko bo ministrstvo dopolnilo navodila, ki jih v odločbi zahteva javna agencija za zdravila JAZMP.  JAZMP je odločbo, s katero je odobrila uporabo hitrih testov za samotestiranje šolarjev na okužbo z novim koronavirusom, izdala v petek, 14. maja.

Mesec dni po tem, ko naj bi se testiranje začelo, izdana odločba JAZMP

Sprva je bilo sicer predvideno, da se bo samotestiranje dijakov začelo že pred mesecem dni, potekalo pa naj bi v šolah. Dobava testov zamujala, nato pa so jih morali še validirati. Pristojna ministrstva na validacijo testov pri JAZMP očitno niso računala. 
Država je teste naročila prek skupnega evropskega javnega naročila, v prvi fazi so jih naročili 300.000. Cena enega testa je  1,49 evra, skupaj pa je pogodba z s podjetjem Joysbio vredna 447.000 evrov. 

Proizvajalec trdi, da je test 98 odstotno zanesljiv

Proizvajalec testov Joysbio navaja, da je klinična validacija 492 vzorcev pokazala, da je test 98,13-odstotno občutljiv ter da ima 99,22-odstotno specifičnost. S tem so testi podjetja Joysbio glede analitskih sposobnosti zadostili razpisnim pogojem v postopku javnega naročanja pa tudi nacionalnim priporočilom za uporabo hitrih antigenskih testov, ki določajo najmanj 95-odstotno občutljivost in 98-odstotno specifičnost.

Slovenski laboratorij ugotovil slabšo zanesljivost

NLZOH je analizi 986 vzorcev, odvzetih 493 osebah, od tega jih je 348 jih je kazalo bolezenske znake, 145 pa simptomov ni imelo, ugotovil, da je občutljivost testa pri simptomatskih osebah 69,28-odstotna, specifičnost pa 99,42-odstotna. Občutljivost pri osebah, ki niso kazale bolezenskih znakov, je bila 72,22-odstotna, specifično pa kar 100-odstotna.

Vključenih je bilo tudi 40 otrok, analiza pa je pokazala, da je test 90,91-odstotno občutljiv, pri simptomatskih otrocih pa je občutljivost nekoliko nižja in znaša 88,89 odstotka. NLZOH je tako v poročilu zaključil, da testi "ne dosegajo specifikacij proizvajalca glede občutljivosti v nobeni skupini preiskovancev, glede specifičnosti pa v vseh skupinah preiskovancev" a kljub temu "zadoščajo kriterijem nacionalnih smernic za uporabo hitrih antigenskih testov". 

 

 

Komentarjev 8
  • miha038 08:39 19.maj 2021.

    Ni sans da se bodo moji otroci testirali. So zdravi. Ko vas gledam po televiziji se vam prav vidi kako lažete. Vsi govorijo isto. Glejte ljudje če bi se postavili vsi pokonci bi tega bilo konec. Samo tako je da ...prikaži več večina samo kima in se prilagaja.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:10 19.maj 2021.

    Se bom kopiral ;) Spet "vrhunski dosežek, vrhunske stroke naše vlade"-Kot laik vam povem, da je to kar ste spacali skupaj povsem brez veze...Ti testi se ne smejo izvajati doma, ker potem že itak vprašljivim rezultatom merodajnost drastično pade, ker ...prikaži večr nihče ne more preveriti, kdo se je testiral, če se je sploh. In če je testiranje na prostovoljni bazi, je bolje da ga ni, ker bo zmeda še večja in ukrepi še bolj butalski..Saj človek več ne ve ali se zafrkavajo iz naroda ali pa so res tako bedasti.

  • miha038 06:25 19.maj 2021.

    Naši se sigurno ne bodo testirali. Če je moj otrok bolan bo ostal doma. Ne vem zakaj bi se moral zdrav otrok testirati. Nehajte se enkrat s tem. Ljudje nehajte se hodit testirati. To je že bolano kaj delajo. Ko ...prikaži več jih vidim ba televiziji govoriti se prav vidi kako lažejo in si sproti zmiyljujejo kaj bodo povedali. Kaj res mislijo da smo tako neumni. Qze nekdaj je starejšim ljudem ali ljudem z slabim zdravjem škodila gripa ali pljučnica. Danes je enako. Nehajte nas že enkrat farbati.