Slovenija
22 ogledov

V Posavju vlada obsedeno stanje

Sevnica
1/5
Nada Černič Cvetanovski
Danes v Posavju vlada obsedeno stanje. V višjih predelih je napadlo 15 in več centimetrov snega in še naprej sneži. Zaradi mokrega snega prihaja do snegoloma.

„Mislili smo, da na strelišču na Radni poteka strelsko tekmovanje,“ je povedala poslušalka, ko je poslušala nenehno rafalno streljanje. Izkazalo se je, da gre za snegolom, saj podrta drevesa sprožajo verižne reakcije  in se podira gozd. Po prvih ocenah je škoda velika, kakšna je v resnici, bo znano po tem, ko bo s cest odstranjeno drevje.

Zaradi obilice podrtih dreves so pretrgane električne žice in nekaj tisoč gospodinjstev je še zdaj brez toka. Na delu so cestne službe, električarji, gasilci in civilna zaščita, a tudi občani so se samoorganizirali, vzeli v roke motorke in sekire in skušajo  očistiti ceste, da bi po njih stekel promet. Življenje v nekaterih predelih Posavja je danes dobesedno obstalo, saj  zaradi razdejanja enostavno ni moč nikamor priti.

Po podatkih regijskega centra za obveščanje  je bilo v krški občini brez elektrike tisoč gospodinjstev, v brežiški občini nekaj več, v Kostanjevici dobrih dvesto , v sevniški občini pa kar 3200 gospodinjstev.

Večina cest je bila danes zaprta, pojavljali so se plazovi, ponekod poplave, precej dela pa je bilo tudi s prečrpavanjem meteorne vode.

V Posavju, kjer je veliko gospodinjstev še kar v temi, s strahom pričakujejo noč, še zlasti zato, ker je spet začelo obilno snežiti.

Vreme je v celotni državi povzročilo veliko težav.

Komentarjev 3
  • ancha-bancha 18:29 28.oktober 2012.

    "Do snegoloma pride v posebnih pogojih. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, padati pa mora moker sneg. Ta primrzne na krošnje dreves in, ko se nakopiči dovolj snega, se začnejo lomiti veje." Ni kar neka izmišljena beseda.

  • zic 18:09 28.oktober 2012.

    kaj pa pomeni snegolom...kr ene nove besede se zmišljujete??

  • Stigmata666 17:38 28.oktober 2012.

    Posavje v obsedenem stanju.. pa 5 slik Sevnice od tega tri iz nhm, hehe. Kaj pa ostala mesta in vasI? Mogoče kako sliko Krke, ki se razliva, ali pa Save, ki je že zalila štadion v Krškem?