Slovenija
53 ogledov

V Postojnski jami pričakali prvega "zmajčka"

Človeška ribica Postojnska jama
V Postojnski jami se je iz jajčeca po štirih mesecih izlegla prva človeška ribica. A kot pravijo, to še zdaleč ne pomeni konec skrbi.

"Vsako novo življenje je čudež. Še toliko bolj poseben, če gre za "zmajčka". Zgodilo se je v Postojnski jami 30. maja 2016 ob 10.48 uri. Dobili smo prvo ličinko. Natanko štiri mesece od dneva, ko je človeška ribica v akvariju izlegla svoje prvo jajčece," so sporočili iz Postojnske jame, kjer so v minulih dneh nestrpno pričakovali nove "zmajčke", ki so še toliko večje presenečenje, saj se v naravi po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička.

Za zarod so skrbeli iz ure v uro, opazovali jajčeca, povezovali znanstvena dognanja in lastna opazovanja. Pravijo, da so bili marsikdaj zmedeni, a vendar so morali sprejemati odločitve, ki jih ni še nihče. "Vse je bilo novo. Človeška ribica je enostavno prevelika neznanka, tudi zato, ker živi svoje skrivnostno življenje, v jamskih globinah in temi, popolnoma skrito pred človekom."

Ostaja še ogromno če-jev ...

"In zgodbe še ni konec, kajti jajčec iz katerih se lahko razvijajo mali jamski zmajčki, je še dvaindvajset. Vseh izleženih jajčec je bilo štiriinšestdeset. Še naprej pozorno spremljamo, iz katerega jajčeca se bo izlegla naslednja ličinka. Kateri bo naslednji zmajček? Ali se bo tudi on dobesedno "izstrelil" iz ovojnice in zaplaval po akvariju ter se nato umiril na dnu, kot je izgledalo izleganje prvega? Tudi to je bilo popolno presenečenje, saj redka literatura, ki o Proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih zarodka, da bi prebil ovojnico. No, naš prvi zmajček se je v življenje dobesedno "izstrelil", v enem samem poskusu. Tudi zaradi tega so posnetki z infrardečo kamero neprecenljiva dediščina, tako za biologe, kot  javnost, kajti izleganje Proteusa še ni bilo posneto."

Za njih pa se kot pravijo sami zdaj začenja začenja najtežje obdobje. Ličinko bo potrebno kmalu začeti hraniti, saj ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Obenem ji bodo morali redno, dnevno, menjati vodo, da ne bi prišlo do okužbe. In če bo ličink več, bo vsaka morala biti v svojem akvariju. Pripraviti bodo morali prave male "jasli".

"Če-jev in neznank je torej še veliko, ampak naše upanje ostaja enako močno," sporočajo in dodajajo, da držite pesti.

Komentarjev 3
  • blueone 19:27 02.junij 2016.

    Batagelj se mi zdi vredu, verjetno ne bi bil slab tudi za predsednika vlade.

  • Ferluci 20:45 01.junij 2016.

    Tudi nekateri naši so že veliko uničili, uničujejo in še bodo uničili... Če pa se slučajno najde še kakšen Batagelj, mu prevečkrat mečejo polena pod noge. Ravno zaradi tega nam ni rešitve.

  • Papaja Popi 18:17 01.junij 2016.

    Fenomenalno ! ! ! ! !Še premalo se zavedamo kakšne lepote imamo.Dobro da je Batagelj pred leti Kupil Postojnsko jamo, ker tujci bi vse uničili.