Slovenija
1181 ogledov

V prevari izgubil 8.000 evrov. Previdno pri tovrstnih sporočilih

denarnica denar Profimedia
Po spletu še vedno krožijo lažna obvestila spletnih goljufov.

Ptujski policisti opozarjajo na prijavo spletne goljufije. Oškodovanec je prejel elektronsko sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da bo prejel vrnjen davek

Občan je posredoval bančne podatke, nakar mu je bilo iz transakcijskega računa odtegnjenih nekaj več kot 8.000 evrov.

Pri tovrstnih poskusih gre za lažna obvestila. ''Spletnim uporabnikom svetujemo, da dobro preverijo verodostojnost e-sporočil, ki jih napotujejo na vpis osebnih oziroma občutljvih podatkov,'' opozarja Policija.  

Spletna prevara | Avtor: gov.si gov.si

Svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti na Finančni upravi lahko v vsakem trenutku preverite v eDavkih. Lahko se z vprašanji obrnete na naš klicni center na številko 08 200 1001 (za fizične osebe) in 08 200 1003 (pravne osebe).

Nakazan denar se večinoma ne vrne

Spletni goljufi v zadnjih letih postajajo čedalje bolj iznajdljivi. Danes tako obstajajo številni načini poskusov prevar, na katere je vredno biti pozoren.

Med drugim se prevaranti zatekajo tudi k lažni tehnični pomoči, s katero zahtevajo namestitev opreme za oddaljen dostop in odpravo večinoma izmišljene napake, ter tako imenovanemu ribarjenju (ang. phishing), s katerim pridobijo osebna uporabniška imena in gesla za dostop do storitev pod pretvezo, da naj bi elektronsko sporočilo ali klic izvedla banka ali ponudnik neke spletne storitve, na primer Microsoft. Ob tem strokovnjaki poudarjajo, da ne velja več, da bi bila tovrstna sporočila napisana s slovničnimi napakami. 

Nakazana finančna sredstva so v veliki meri izgubljena, zato je ključno preventivno ravnanje in ozaveščenost uporabnikov. Ob neznanih klicih in elektronskih domenah je potrebno obvestiti nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, banko in policijo. Zaupati je potrebno priznanim spletnim mestom. Strokovnjaki še priporočajo, da se osebni, bančni in drugi podatki ter dostop do elektronskih naprav ne zaupa neznanim osebam. Banke namreč nikoli ne pošiljajo povezav, ki bi zahtevale vpisovanje občutljivih podatkov.

dezurni@styria-media.si

spletni nakupi Slovenija Pozor, goljufi vse bolj prebrisani: Tako lahko ostanete brez denarja

 

Komentarjev 7
  • Naklonsky 12:45 22.november 2022.

    Ukradena identiteta … še mr. Taubiju so jo ‘baje’ zagodli. Butli so buli, ne vedoč da so butli…

  • drecos123 11:09 22.november 2022.

    nekateri nimajo mozganov ampak drek v glavi

  • drecos123 11:08 22.november 2022.

    butlni se zmerom nasedajo