Slovenija
25 ogledov

V pripravljenosti zaradi hude vročine

Hlajenje v vročih dneh s skoki v reko Reuters
Francoska vlada je sprejela nekatere ukrepe, potem ko so meteorološke službe napovedale, da bi se v prihodnjih dneh lahko temperature povzpele tudi do 43 stopinj Celzija.

Zaskrbljenost francoske vlade ni brez razloga. Kot na svoji spletni strani navaja televizija France 24, so leta 2003 zabeležili eno najtoplejših poletij v zadnjih 150 letih in tudi eno najbolj smrtonosnih.

Glede na ugotovitve poročila francoskega senata je vročinski val v prvih treh avgustovskih tednih zahteval 14.802 smrtni žrtvi, večina pa je bila starejših od 75 let.

Da bi preprečila ponovitev takšnega scenarija, vlada pozorno spremlja napovedi meteorologov. Ministrstvo za zdravje med drugim priporoča pitje vode, starejšim od 65 let pa svetuje, naj bodo v rednih stikih s svojci in naj se nanje, če bi to bilo potrebno, tudi obrnejo po pomoč.

Zaskrbljena vsa Evropa

Prihod novega vročinskega vala z zaskrbljenostjo spremljajo tudi meteorologi drugod po Evropi. V Avstriji pričakujejo, da se bodo dnevne temperature v torek povzpele do 38 stopinj, jasno vreme s temperaturami od 32 do 34 stopinj Celzija pa napovedujejo za ves teden.

Še bolj vroče bo po napovedih meteorologov v Srbiji, kjer pričakujejo, da se bodo dnevne temperature gibale med 34 in 39 stopinjami Celzija.

Pred nami še teden dni vročine

Tudi pri nas bodo temperature krepko na 30 stopinjami Celzija ogrele ozračje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.