Slovenija
27728 ogledov

Anže Logar bo zmagal, a ne bo postal predsednik

Anže Logar Saša Despot Anže Logar
Anže Logar bo zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je Ninamedia opravila za Dnevnik, ne bo pa postal predsednik.

Da bodo volili zanj, je povedalo 28 odstotkov vprašanih, ker je 16 odstotkov neopredeljenih, se mu v prvem krogu obeta 37-odsotna podpora.

Nataša Pirc Musar za Logarjem zaostaja za pet odstotnih točk (prejela bi 26 odstotkov opredeljenih glasov). Približno pet odstotnih točk je tudi njena prednost pred Milanom Brglezom, za katerega bi glasovalo 23 odstotkov že opredeljenih anketirancev, ki se bodo udeležili volitev.

Vsi drugi kandidati imajo izjemno majhno podporo, a bodo na levici lahko ključni pri odločitvi, kdo bo novi predsednik. Kdo bo postal predsednik, bo namreč odvisno od tega, kdo se bo poleg Logarja uvrstil v drugi krog. Če bo Brglez uspel v prvem krogu premagati Natašo Pirc Musar in se uvrstiti v drugega, bo tudi on porazil Logarja, sicer z manjšo razliko kot Pirc Musar.

Če se bosta v drugem krogu spopadla Logar in Pirc Musar, bi Logar med že opredeljenimi dobil 40,8 odstotka glasov, Pirc Musar pa 46,1.

Če se bosta v drugem krogu spopadla Logar in Brglez, bi Brglez med že opredeljenimi dobil 44,4 odstotka glasov, Logar pa 41,7.

Zanimiva je meritev odbojnosti, ko so anketirane vprašali, koga zagotovo ne bodo volili, je 40 odsottkov vprašanih dejalo, da gotovo ne bodo volili Logarja, Pirc Musar ne bi volilo 29 odstotkov vprašanih, Brgleza pa le 19.

Da se bodo udeležili predsedniških volitev 23. oktobra, je zatrdilo 64 odstotkov anketiranih.

Med 28. in 29. septembrom 2022 je bilo anketiranih tisoč oseb. Poklicali so 8869 naključno izbranih telefonskih naročnikov, 3688 jih ni bilo dosegljivih, 2953 jih ni želelo sodelovati v anketi, 1228 pa jih ni ustrezalo vzorčnim določilom. Anketiranih je bilo 1000 oseb. Podatki so bili uteženi po starosti in izobrazbi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:46 04.oktober 2022.

    Prosim lepo, samo Logarjevo fotko poglejte, pa vam bo hitro jasno, da je to tip, ki si ga ne želimo na nobenem položaju v državi, sploh pa ne na takem, ki ima kaj veljave. Izgleda kot bi ga Janez naredil, ...prikaži več dobesedno in metaforično.

  • igorgeus 10:21 03.oktober 2022.

    Logar bi imel več šans kot kandidat Nsi. tu pač vsi vemo, da bo samo marioneta, zato nima niti smisla poslušat kaj govori, itak govori samo tisto, kaj mu dovoli generalni.

  • onxxx 11:32 02.oktober 2022.

    Kar odstopi in to čimprej.